Sănătatea publică în Caraș-Severin, dar în special în Reșița, e serios amenințată de grupurile de interese care s-au dezvoltat pe lângă Primăria Reșița și Consiliul Județean Caraș-Severin, grupuri conduse chiar de factorii de răspundere din cele două instituții!
Administrația județeană a primit zeci de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a rezolva civilizat, ieftin și ecologic, problema deșeurilor la nivel de județ. Pe hârtie, proiectul arată extraordinar, în realitate însă lucrurile nu stau deloc așa. Și, cel mai probabil, exact asta s-a urmărit. Cu scopul ca băieții deștepți să câștige milioane doar mutând gunoiul dintr-o parte în alta! S-au închis nejustificat de repede toate haldinele din județ, iar deponeul ecologic de la Lupac, care trebuie să deservească tot județul, primește noi și noi termene de finalizare. Licitațiile pentru desemnarea operatorului, la fel! În aceste condiții, până când baștanii județului vor tăia panglica în Dealul Lupacului, cineva trebuie să scape de gunoiul adunat din județ. Iar de aceste probleme au ajuns să se ocupe oamenii de casă ai Consiliului Județean și foștii viceprimari ai Reșiței, Tibi Pădurean și Sorin Simescu.
În Primăria Reșița, Mihai Stepanescu a încheiat la rândul său numai afaceri bune. Pentru propriile buzunare, după cum a demonstrat DNA, și ale oamenilor lui. Și mai puțin în interesul cetățenilor, care astăzi se văd obligați să plătească foarte mulți bani. Direct, dar și indirect, pentru că primăria acordă subvenții operatorilor de salubritate, deci, e vorba tot de banii cetățenilor. În plus, tomberoanele din municipiu se golesc tot mai rar, la Lupac nu se mai primește nici măcar o pungă cu gunoi, iar pe Valea Țerovei, la Km 7 și, mai nou, la Moniom, se ridică munți de deșeuri. Cu încălcarea legii, sub ochii mult prea îngăduitori, ca să nu le spunem altfel, ai celor de la Garda de Mediu Caraș-Severin. În momentul de față situația e foarte complicată, interesele sunt uriașe și singurii care sunt pierd sunt cetățenii Reșiței și ai județului Caraș-Severin.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157669920968105″]
Ceea ce se întâmplă în aceste zile cu gunoiul nu e doar periculos și scandalos, e și penibil. Agenții Poliției Locale Reșița, spre exemplu, au fost transformați, printr-o dispoziție a lui Ioan Crina, încă viceprimar cu atribuții de primar al orașului, în agenți de pază la poarta haldinei din Dealul Lupacului. Prin dispoziția nr. 1485, din 17 iunie, Poliția Locală a fost împuternicită să interzică intrarea pe platforma de la Lupac a vehiculelor de transport deșeuri menajere. Altele decât cele care aduc gunoiul strâns de pe raza municipiului și transportate de Brantner! Polițiștii locali au mai fost împuterniciți să permită accesul vehiculelor goale, care au ca scop transportul deșeurilor de pe platformă într-o altă locație, și să aplice eventuale sancțiuni.
La baza dispoziției pe care a semnat-o Ioan Crina stă contractul de închiriere a platformei dintre municipalitate și Green Ecobauer, precum și cantitatea foarte mare de deșeuri care s-ar fi acumulat și care ar reprezenta „un potențial focar de infecție pentru mediul înconjurător și pentru populație”. Situație care ar bloca totodată și desfășurarea activității operatorului de salubritate Brantner. Green Ecobauer, firma lui Sorin Simescu, a închiriat platforma pe care se face transbordarea deșeurilor, având printre obligații încheierea unui contract cu operatorul de salubritate care strânge gunoiul în Reșița. Odată consumat contractul dintre Green Ecobauer și Brantner, contractul de închiriere a platformei de către firma lui Simescu ar fi încetat de drept. Somat să-și ia gunoiul de la Lupac și să se spele cu el pe cap, Simescu acuză la rândul său că Brantner nu dorește să încheie un nou contract. Municipalitatea spune că, de fapt, e invers, că Simescu nu vrea și încearcă să-i facă vânt. În acest sens, a semnat deja un contract similar cu Brantner, care ar urma să presteze exact serviciile pe care până acum le asigura Green Ecobauer. Pentru ca pe platforma de la Lupac să nu se adune și mai mult gunoi, Poliția Locală a fost trimisă să supravegheze activitatea firmei lui Simescu, până când aceasta va fi evacuată de acolo. Agenții Poliției Locale stau 24 de ore din 24 la poarta haldinei, verifică fiecare transport, notează numerele de înmatriculare și datele de identificare ale șoferilor și fac fotografii. Lucrurile au fost la un pas însă să degenereze ieri, când Simescu a dat ordin ca porțile să se deschidă, o mașină a intrat și a golit gunoiul adus de la Bocșa. Au urmat scene desprinse parcă din „Las Fierbinți”, cu polițiștii alergând prin gunoaie, cu mașinile cu girofar puse în fața porții pentru a bloca accesul. Cum se va sfârși tot acest circ, dar mai ales când e greu de spus. Cert este că vântul din ultimele ore a dus mirosul penal al afacerilor din Dealul Lupacului până la Timișoara. La nasul procurorilor DNA și DIICOT! Nu de alta, dar e tot mai evident că încă mai e de lucru în „Mica Sicilie”! Iar despre DNA chiar s-a vorbit la modul concret cu privire la aceste afaceri. A făcut-o chiar Ioan Crina, care i-a cerut fostului prefect să anunțe DNA-ul, să-i pună telefonul sub ascultare, deoarece Sorin Simescu îl sună des și îi propune tot felul de lucruri care ar fi de competența organelor de cercetare penală.