Viceprimarul Tabără vrea ca imobilul celebrului florar Muhle, care a transformat Timișoara în orașul trandafirilor, să revină în patrimoniul municipalității

Casa Muhle, un imobil simbol al Timișoarei, care a aparținut celebrului florar Wilhelm Muhle, datorită căruia capitala Banatului este cunoscută și ca orașul trandafirilor, ar trebui să ajungă în patrimoniul municipalității pentru a fi pusă în valoare, susține viceprimarul Cosmin Tabără. 

Cosmin Tabără, viceprimarul PNL al Timișoarei, ar dori ca municipalitatea să găsească soluții astfel încât Casa Muhle să ajungă în patrimoniul orașului. În acest moment, imobilul aflat pe B-dul Mihai Viteazul este deținut de o familie de romi, însă clădirea a fost lăsată în paragină. Instanța l-a obligat pe proprietar să ia măsuri pentru protejarea imobilului, astfel că de abia în acest an s-au finalizat lucrările la acoperiș.

Cosmin Tabără ar vrea, însă, ca acest imobil să fie transformat în casă memorială, iar în curte să fie amenajate grădinile celebrului florar Wilhelm Muhle, dar la o scară mai mică.

Dacă toți avem un respect pentru Muhle și pentru ceea ce a însemnat Muhle în Timișoara, hai să facem un lucru frumos pentru Timișoara – Capitală Culturală Europeană. Hai să facem un lucru frumos pentru Timișoara, pentru ceea ce înseamnă patrimoniu în Timișoara. Haideți să ne așezăm toți la masă și să găsim soluția pentru a reintra în proprietatea casei Muhle. Eu cred că este momentul acum să intrăm în posesia acestui imobil, să facem inclusiv orice efort financiar să o aducem în patrimoniul orașului, să transformăm acest imobil extraordinar, pe care eu îl urmăresc în momentul de față, modul cum se respectă autorizația de construcție, să facem o casă memorială, să reclădim în curtea imobilului serele la o scară mai mică sau grădinile lui Muhle așa cum erau odată”, a declarat viceprimarul Timișoarei.

Cosmin Tabără a mai precizat că ar fi foarte important pentru oraș ca imobilul florarului Wilhelm Muhle să fie pus în valoare, dar și Parcul Rozelor să revină la frumusețea de odinioară.

Eu cred că aici ar fi subiectul cel mai important despre ceea ce înseamnă flori, ceea ce înseamnă orașul florilor în Timișoara. Casa Muhle și Parcul Rozelor, dacă aceste două puncte de reper ale orașului noi reușim să le punem la punct și reușim să aducem Casa Muhle din nou acolo unde-i este locul, cred că atunci putem vorbi, într-adevăr, că iubim florile și iubim orașul florilor – Timișoara”, a afirmat Cosmin Tabără.

Monument istoric, casa Muhle este una dintre cele mai frumoase clădiri din Timișoara și a aparținut familiei de florari Muhle. A fost construită în jurul anilor 1866-1868, cumpărată în 1878, împreună cu terenurile din jur, de florarul Wihelm Muhle și a aparținut, ulterior, fiului său, arhitectul peisagist Arpad Muhle. Vila era înconjurată de o imensă grădină de flori.