Viceprimarul Lațcău: „În momentul acesta, toată țara riscă să rămână fără căldură la iarnă, nu doar Timișoara!”

calorifer

Primăria Timișoara ia în calcul majorarea gigacaloriei în această iarnă, confirmă viceprimarul Ruben Lațcău, iar asta din cauza exploziei prețurilor la gaze. Viceprimarul spune că nu a fost luată încă o decizie în acest sens, dar se fac calcule în această perioadă. Pe de altă parte, președintele CJ Timiș Alin Nica își exprimă doar speranța că nu vor fi probleme în furnizarea gazului în localitățile din județ. 

„În momentul acesta riscă toată țara să rămână fără căldură la iarnă, nu doar Timișoara, deoarece vedem explozia de prețuri la gaze. Cărbunele nu se cumpără peste vară, pentru că nu se poate depozita în aer liber și va exista un stoc de rezervă care va achiziționat începând cu săptămânile următoare pentru cărbune. Momentan, relația cu EON continuă, dar problema fundamentală pe care o avem cu toții este faptul că prețul la gaz s-a triplat raportat la iarna trecută, iar aceasta este o problemă pe care nu o vor suporta doar termoficările din toate orașele, ci toți consumatorii, fie că vorbim de cei industriali, fie că vorbim de cei casnici. Este extrem de important ca guvernul să găsească o soluție pentru toți marii consumatori: termoficări sau consumatori industriali. Nu doar pentru micii consumatori. Pentru că prețul va exploda la propriu la prima factură de iarnă care va veni, atât pentru cetățenii care au centrale, cât și pentru termoficările din orașele mari.”, a declarat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.

Întrebat dacă există vreun pericol pentru scumpirea gigacaloriei în Timișoara, viceprimarul a răspuns că există și acest risc.

„În momentul în care prețurile explodează, există și acest risc, da. În acest moment nu este luată nicio decizie, există niște analize pe care le-am făcut vizavi de costurile pentru iarnă. Dacă la începutul acestui an estimam o sumă pentru gaz pentru această iarnă, acum trebuie să o înmulțim de 3 ori. Și vă dați seama că aici vorbim de zeci de milioane, chiar de sute de milioane de lei. Dacă nu va putea să fie acoperită de către societate și de către primărie atunci va trebui să vedem ce opțiuni sunt.”, a explicat Lațcău.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

La rându-i, Alin Nica, președintele CJ Timiș, speră să nu mai existe probleme, la iarnă, în alimentarea cu gaz a localităților din județ. În câteva luni urmează să înceapă lucrările la o nouă conductă pe care o va construi Transgaz și care ar trebui să rezolve definitiv problema de aprovizionare cu gaz metan a localităților din jurul Detei. CJT a semnat deja certificatul de urbanism pentru această investiție, urmează ca în perioada următoare să fie strânse avizele necesare, apoi administrația județeană să elibereze autorizația de construire.

„Banii sunt prevăzuți în bugetul companiei naționale Transgaz și termenul de realizare este undeva în anul 2023, să se finalizeze această nouă conductă. Ulterior, sau poate chiar în paralel, urmând să se extindă rețeaua de transport a gazelor naturale în județul nostru și pe alte rute, cum ar fi cea până la Sânnicolau unde vom avea probleme în următorii 5 ani când se vor epuiza resursele de gaz din subsol și către Făget și în acest fel să profităm de Programul național de investiții Anghel Saligny și să extindem rețelele de gaz și să creștem numărul gospodăriilor racordate la gaz metan.”, a declarat Alin Nica.

Fără aceste investiții din partea Transgaz, a mai spus liderul CJT, costurile extinderii rețelelor de distribuție ar fi foarte mari. În prezent, doar 32% dintre gospodăriile județului sunt acoperite de alimentarea cu gaz metan.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/