Ruben Lațcău, viceprimarul USR al Timișoarei, îi cere demisia directorului de la Horticultura, Andrei Drăgilă, invocând, printre altele, faptul că de 30 de ani conduce societatea, „ca și cum ar fi primit moștenire o societate publică și patrimoniul pe care îl administrează.”
Directorul societății Horticultura, din subordinea Consiliului Local Timișoara, are zilele numărate în fruntea instituției, după ce aleșii locali au revocat fostul consiliu de administrație al societății și au numit un altul interimar. Acum, viceprimarul Ruben Lațcău îi cere demisia lui Andrei Drăgilă de la șefia societății pe care o conduce de 30 de ani.
„Au trecut regimuri, guverne, mineriade, primari și generații întregi de consilieri locali, dânsul a rămas. Ca și cum ar fi primit moștenire o societate publică și patrimoniul pe care îl administrează. E o minciună că l-aș fi intimidat pe domnul Drăgilă să își dea demisia săptămâna trecută, dar profit de ocazie să i-o cer acum, în văzul tuturor. Domnule Drăgilă, aveți 69 de ani. Horticultura are un contract de 70 de milioane de lei cu primăria, dar se chinuie să trăiască. Utilajele sunt îmbătrânite, halele și clădirile sunt degradate, oamenilor le lipsesc un minimum de dotări să-și facă treaba.”, a spus Ruben Lațcău.
Viceprimarul s-a declarat nemulțumit de cum arată Parcul Rozelor, malurile Begăi, Parcul Botanic, halele de pe Avram Imbroane, dar și coșurile care sunt fără saci de gunoi sau iarba netunsă. Toate acestea, spune Lațcău, sunt dovezi că Andrei Drăgilă ar fi „depășit”.
„Societatea și directorul ei se laudă cu indicatori de profit depășiți cu 550 %. Eu nu am trăit vremurile în care planul cincinal se realiza într-un an, dar asta văd că este mentalitatea conducerii societății. Nu mă interesează hârtiile cu care se blindează aceste rămășițe ale trecutului, mă interesează prezentul și viitorul. S-a terminat cu lingușeala. Am să cer noului Consiliu de Administrație să analizeze temeinic modul în care societatea este condusă și să ia toate măsurile care se impun.”, a mai declarat Lațcău.
La rândul lor, social-democrații timișoreni se declară împotriva unei eventuale schimbări la conducerea Horticultura. Mihai Ritivoiu, președintele PSD Timișoara, spune că „un director cu experiență și rezultate va fi schimbat de ONG-iști și corporatiști care trăiesc în bula lor și habar n-au de viața reală”.
„Andrei Drăgilă conduce «Spațiile Verzi» timişorene, actuala Horticultura, de 38 de ani. Conduce din anul în care se năştea în Republica Federală Germană primarul Dominic Fritz. Avea deja şase ani de experiență în condus pe când vedea lumina zilei viceprimarul Ruben Lațcău. Omul vine din paleozoicul administrației timişorene şi a rezistat pe funcție indiferent de administrațiile ce se perindau prin Primărie. Este evident un tip competent. Eu îl cunosc din 2009, de când eram consilier local şi am doar cuvinte de apreciere la adresa sa. Ei bine, domnul Drăgilă acuză presiuni asupra sa şi probabil că va fi schimbat de un apropiat al USR-Plus. Nu avem ce să facem, decât să sperăm că nu mai numesc pe vreunul cu o condamnare penală, cum au făcut la Colterm. Vă las pe voi să trageți concluziile. Eu am tras-o pe a mea: un director cu experienţă şi rezultate va fi schimbat de ONG-işti şi corporatişti care trăiesc în bula lor şi habar n-au de viața reală.”, a scris Ritivoiu pe Facebook.
Andrei Drăgilă este inginer agronom, directorul SC Horticultura din 1991. El nu a putut fi contactat pentru exprimarea unui punct de vedere.
Marți, primarul Dominic Fritz a felicitat Consiliul Local Timișoara pentru demiterea consiliului de administrație de la SC Horticultura. „Performanțele activității societății pot fi măsurate de orice timișorean care se plimbă prin parcurile centrale. Noile CA-uri (n.r, de la Piețe SA și Horticultura SA), pentru care grupul consilierilor USRPLUS a propus oameni pregătiți, au misiunea să reformeze societățile, să le rentabilizeze și mai ales să le orienteze spre nevoile comunității și ale orașului.”, a spus Fritz.
Primarul USR al Timișoarei a anunțat „reforme” în toate companiile publice locale.