Vicepreședinte CJ Timiș, despre reciclarea deșeurilor: „Procentul este infim. Suntem departe de a atinge orice indicatori impuși la nivel național sau european”

Timișenii nu stau foarte bine la capitolul sortării deșeurilor, spune vicepreședintele CJ Timiș, Cristian Moș. El a vizitat în cursul săptămânii mai multe stații de transfer din județ și cea de sortare a deșeurilor de la Colterm și face un apel la cetățeni de schimbare a obiceiurilor, din acest punct de vedere, iar atunci când aruncă ceva la gunoi să aleagă pubela potrivită. 

Ulterior, Cristian Moș a publicat o fotografie din zona de sortare a deșeurilor reciclabile de la Timișoara. Zilnic, circa 18 persoane lucrează la sortează gunoiului.

„Sacul/pubela galbenă care pleacă de la noi de acasă, ajunge pe această bandă, unde mâinile muncite alte lucrătorilor trebuie să aleagă ce este deșeu conform și ce e «refuz». Cu cât calitatea deșeurilor este mai bună, cu atât acest proces este unul mai bine făcut, iar rata de reciclare crește. Din păcate, în momentul de față, procentul deșeurilor reciclabile care pot fi reciclate și valorificate este infim. Suntem departe de a atinge orice indicatori impuși la nivel național sau european.”, a spus Cristian Moș, vicepreședinte al CJT.

Oficialul mai declară și că s-a depășit demult termenul până la care ar fi trebuit să ne conformăm noilor norme.

„Este nevoie de un efort comun, susținut pentru a schimba lucrurile. Este nevoie de noi obiceiuri, de noi reflexe care vin o dată cu schimbarea mentalității. Am depășit termenul limită, trebuia să fim de mult timp pe un alt drum.
Ce pot face din funcția pe care o dețin fac… voi trebuie doar ca de fiecare dată când aruncați ceva la gunoi să alegeți pubela/coșul de gunoi/sacul – potrivit.”, a concluzionat Moș.

Astfel, pubela galbenă este pentru plastic și metal, cea neagră pentru deșeurile menajere, iar verde – pentru sticlă. Urmează pubela maro pentru materialele biodegradabile și cea albastră pentru hârtie și carton.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/