Viața în business-ul românesc. Gânduri și sfaturi de la un antreprenor de succes

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Lipsa contractelor de muncă, așa-zisa „plată în mână”, „perioadele de probă” neevidenţiate în documente, un risc major atât pentru angajator, cât și pentru angajați.

„Să faci afaceri în România reprezintă o misiune riscantă, câteodată imposibilă”, consideră tot mai mulți oameni de afaceri din țară și nu numai. Numărul companiilor din România ar putea scădea semnificativ în următoarea perioadă, pe fondul instabilității fiscale, a creșterii costurilor operaționale, a restrângerii și scumpirii finanțării, fenomene la care se adaugă accentuarea crizei de pe piața muncii, după cum arată o analiză Sierra Quadrant, jucător din piaţa insolvenţei.

Riscurile asumate, maturitatea într-un business, seriozitatea și respectul față de calitate și angajat sunt doar câteva dintre subiectele despre care a vorbit Samuel Barbu, managerul firmei Termoconstruct, într-un interviu în exclusivitate pentru Express de Banat:

„Lumea afacerilor este o mină de aur pentru majoritatea oamenilor de business, dar în același timp poate fi și o loterie din care ai putea pierde totul. Investițiile greșite și lipsa unei strategii de risc, fundamentată pe realitățile din economie consider că ar putea reprezenta principalele motive ale eșecului în afaceri. Cu o prezență pe piața de renovări, construcții și retail încă din anul 2007, firma Termoconstruct este o afacere care a ajuns aproape de maturizare, suntem de 12 ani pe piață, ajungând o firmă regională cu puncte de lucru în trei județe. Sunt mândru că fiecare zonă este pe creștere, o creștere sănătoasă pentru firmă, chiar cu două cifre și nu simt niciun recul din punct de vedere economic. 

Din punct de vedere al riscurilor, dacă urmărim ce spun guvernații, avem o creștere de 5% pe primul trimestru ceea ce este încurajant. Pentru că previziunea a fost de 5,5, iată că sunt destul de aproape cifrele estimate. Creșterea vine din consum, s-au mărit salariile, mai ales la bugetari, dar care zic eu, nu sunt sustenabile din punct de vedere al producției, productivitatea la noi este foarte scăzută. Și atunci fiind cererea foarte mare apar dezechilibre macro economice, apare inflația”.

De ce mediul de business din Caraș-Severin nu se dezvoltă așa cum ar trebui să se întâmple?

Cred că unul dintre principalele motive este lipsa forței de muncă calificată. Ne afectează foarte tare că nu avem oameni calificați. Eu aș putea să fac orice business, am bani, am putere să fac un business de succes, dar nu găsesc oameni. Din punctul meu de vedere chiar se vor închide firme din cauza lipsei personalului. Al doilea factor este că nu suntem racordați la o infrastructură stabilă. Nu avem șosele de calitate și foarte puține autostrăzi. Suntem capăt de linie. Până și trenul se oprește aici. Probabil că singura variantă este să investim în turism. Ce ne trage în jos? Politicile statului, inconsecvența, lipsa de predictibilitate, codul fiscal, totul este dezechilibrat”.

1000x100 (3)

Un alt aspect foarte important care a fost punctat de managerul firmei Termoconstruct este cel al siguranței locului de muncă, legalitatea contractelor și lipsa educației financiare:

„Îmi este destul de greu să concurez cu unul care își plătește angajații la negru. Chiar și bonusurile pe care le plătim, totul este legal. Pe lângă salariul de pe cartea de muncă evident se mai adaugă și cei 47,25% cheltuieli pentru fiecare angajat în parte. Munca la noi este cea mai penalizată. Nu este normal asta. 

Ce îi determină pe oameni să aleagă munca la negru în detrimentul unui contract legal?

„Lipsa educației. O educație financiară care poate ar fi bine să fie predată la școală ar ajuta mai mult decât alte materii. Munca la negru se practică destul de mult la firmele micuțe. La firmele medii se practică la gri, la jumătate. Este angajat, încadrat la minim pe economie, iar diferența o primește la negru. În realitate nu i se oferă mai mult, din contră este furat. Cei mai mulți tineri nu trăiesc în perspectivă, «lasă că nu prindem pensia». 

Totuși, în ultima perioadă am simțit o revenire, cel puțin în domeniul construcțiilor au început să se întoarcă de afară. Sunt plecați cei mulți, dar ușor, ușor, oamenii au început să vină. Avem doi angajați noi, care au venit de afară. Și cel mai important aspect este să nu accepte sub nicio formă să lucreze pe un alt salariu decât cel plătit în realitate. Patronii sunt șmecheri, «hai că-ți dau minimul pe economie și îți dau diferența în mână». Dar nu conștientizează că li se fură un ban. E dreptul tău”.

Firma Termoconstruct, cu un efectiv de peste 90 de angajați, are deschise, în prezent, 9 magazine și depozite situate în Reșița, Timișoara, Gătaia, Anina, Răcășdia, Bocșa, Oțelu Roșu și Caransebeș (Orșovei și Pipirig), precum și un mare număr de magazine partenere. De asemenea, datorită echipei de meseriași profesionistă, care se poate ocupa de toate aspectele referitoare la construcție, de la organizarea de șantier și până la achiziția materialelor, TERMOCONSTRUCT execută lucrări de construcții, renovări, șarpante/acoperișuri, izolații termice la blocuri și construcții civile, peste 70% din termoizolațiile realizate în Reșița și Bocșa fiind rezultatul muncii echipelor de meseriași ai Termoconstruct, despre care Samuel Barbu a mai adăugat:

„În Termoconstruct media vârstei de 31 de ani, iar cu o vechime mai mare de 7-8 ani mai sunt 25%, ceea ce îmi confirmă ideea că suntem axați pe oameni și nu pe numere, așa cum este cazul multinaționalelor. Pentru mine cea mai importantă resursă a noastră (și nu o zic ca pe o chestie de marketing) sunt oamenii. Eu tot ce am făcut am făcut cu ajutorul lor. Pentru oamenii care au tras, am făcut tot ceea ce se poate face și doar cu ajutorul lor îmi pot continua proiectele de viitor”, a conchis Samuel Barbu.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/