Colectivul Teatrului de Vest din Reșița, pregătește o nouă reprezentație, motiv pentru care au loc repetiții generale ale spectacolului ce va avea premiera pe 17 și 18 noiembrie de la ora 19:00.
Regizorul mărturisește că este vorba despre „un text uimitor plin de întrebări esențiale despre viață, dar însoțite de umorul bufonului Clarin! «Viata e vis» este o piesă la care visez din studenție și visul acesta a prins aripi în costumele minunate create de doamna Doina Levintza. Ea a conferit un zbor unic și o esență unică tuturor personajelor din VIAȚA E VIS …”
Scrisă în anul 1635, piesa reprezintă una dintre marile povești ale lumii, o metaforă despre perpetua iluzie care este viața, al cărei autor, Pedro Calderón de la Barca, este cunoscut drept unul dintre scriitorii „secolului de aur” spaniol.
„De-a lungul carierei sale, regizorul, scenaristul, actorul și producătorul Toma Enache, pune în scenă importante piese de teatru, sute de reprezentații care au avut succes național și internațional”, se arată pe pagina de prezentare a Teatrului de Vest, care ne invită „să-l cunoaștem mai bine pe cel care transformă 𝑽𝑰𝑨𝑻̦𝑨 𝑬 𝑽𝑰𝑺, într-un spectacol mult așteptat.”
Toma Enache este director al Festivalului Indie al Producătorilor Independenți de Film (IPIFF).
Licențiat al Academiei de Teatru și Film București (1998) secția Regie-Teatru, câțiva ani mai târziu obține un Master, la secția “Arta Actorului” în cadrul aceleiași universități (2004-2006).
În 2013 debuteaza în cinematografie cu filmul „Nu sunt Faimos, dar sunt Aromân”/”I’m not Famous but I’m Aromanian”, primul film artistic de lungmetraj vorbit în limba aromână. Scurt timp după aceea, regizează documentarul „Armânii, de la faimoșii Manakia la Nu sunt Faimos” – povestea fraților Manakia, de origine aromâna – ei fiind pionierii cinematografiei balcanice (primele imagini filmate în 1905).
În 2019 lansează un nou film, „Între Chin și Amin”/”Between Pain and Amen”, primul film despre Experimentul Pitești, unul dintre cele mai odioase programe de reeducare din blocul comunist din România în anii 1949-1952. Filmul a adunat, până acum, premii record – 55 de premii câștigate la festivalurile internaționale din întreaga lume.
Ambele filmele artistice regizate de Toma Enache pot fi vizionate pe Netflix.
În prezent, lucrează la primul film artistic despre GEORGE ENESCU.
Este membru în Consiliul Director al Uniunii Producătorilor de Film și Audiovizual din România, membru în juriul internațional London Movie Awards, membru în jurii internaționale de film și de teatru radiofonic.
Piese montate care se joaca în prezent:
-„AMADEUS” – la Ateneul Național din Iași
-„SISTEMUL PERFECT” – tocmai a avut premiera la TNB ( spectacol independent)
-„Poezia va salva lumea” – premiera în cadrul Festivalului Internațional de Poezie
-„Jumătatea mea, bărbatul” – cu Cezara Dafinescu”
Industria de cybersecurity a trecut de mult de granița unui simplu „lux” tehnologic, a devenit o necesitate absolută într-o lume interconectată, în care riscurile și atacurile cibernetice se multiplică...
Premiera teatrului reșițean, jucată în serile de joi și vineri, spune o poveste banală însă cu ramificații profunde pentru fiecare dintre noi. Regizorul Mark Cristopher Demeter își amintește propria-i...
CYBER FORUM 2024 – Timișoara devine capitala securității cibernetice, pe 14-15 noiembrie, 2024
Tel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281