Viața din Mociur, așa cum o văd copiii prin camera obscură [FOTO]

Cuib de vise 1000x100

Un proiect unic pentru copiii care trăiesc în cartierul reșițean Mociur s-a încheiat. O expoziție de fotografii alb-negru arată cum văd cei mici traiul de zi cu zi printr-un aparat foto creat chiar de ei.

Un proiect dedicat tinerilor și-a prezentat utilitatea săptămâna trecută la Universitatea „Eftime Murgu” din Reșița. „InclusiveArt – Access to Culture for Disadvantaged Children and Youth” eMS RORS-22 este finanțat de Uniunea Europeană prin programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, unde Asociația Nevo Parudimos din Reșița este partener, pe lângă Primăria orașului Zrenjanin (Serbia), Centrul pentru Arte Frumoase și Aplicate Terra (Kikinda, Serbia), coordonator fiind Institutul Intercultural Timișoara.

„Proiectul apelează la mijloacele oferite de cultură și artă pentru a crea contexte de integrare și creștere creativă, atât pentru comunitățile locale implicate, în special pentru copiii și tinerii defavorizați din cadrul acestora, cât și pentru un grup de tineri artişti”, transmit reprezentanții Nevo Parudimos.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157696582124860″]

O intervenție din cadrul proiectului a avut ca public țintă copiii din cartierul reșițean Mociur. Acțiunea, denumită „(RE)cunoașterea comunității prin camera obscură”, este un atelier fotografic prin care cei mici și-au spus povestea prin fotografii alb-negru pentru a schimba imaginea comunității lor. Aceștia nu au făcut pozele pur și simplu, ci și-au fabricat aparatul din cutii de carton și au developat imaginile într-un laborator foto. Copiii au fost îndrumați de Claudia Bucsai, profesor de limba engleză și coordonator workshop-uri foto în Timișoara. Proiectul și-a propus să expună copiii la tehnicile vechi, clasice de fotografie pentru a le lărgi orizontul de cunoaștere și pentru a le explica fenomenele optice ale fizicii care stau la baza fotografiei. „Am vrut să prezint operele unor copii creativi, care au răspuns la toate exigențele mele într-un mod disciplinat și peste așteptările mele”, spune Claudia Bucsai.

Publicul-țintă a fost format din 15 copii care au domiciliul în Mociur tocmai pentru a le schimba viziunea despre mediul în care trăiesc, pentru a-i ajuta în procesul de incluziune socială și pentru a trece peste barierele sociale impuse de situația lor materială.

STPT job 1000x200

Nu doar fotografia a fost în centrul atenției celor mici, ci și mass-media. Rafael Leucuța activează în presă, având ca obiect de activitate producția și post-producția cinematografică, video și a programelor de televiziune, iar în cadrul acestui proiect și-a propus să îi familiarizeze pe beneficiari cu diferite metode de comunicare multimedia pentru a putea genera abilități și posibilitatea atracției spre o carieră în mass-media.

„Ne-a interesat foarte mult implicarea copiilor. Ni s-a vorbit în mai multe moduri despre comunitatea în care urma să mergem: foarte pozitiv de către cei de la Nevo Parudimos. Eu aveam experiență, venind dintr-o zonă un pic mai ciudată din Timișoara, așa că știam cam la ce să mă aștept. Norocul nostru a fost că cei mici au răspuns foarte, foarte bine la orice le-am dat să facă. Și am fost surprinși că, imediat după ce ne-am cunoscut, s-au arătat deschiși să ne ajute, să contribuie. În ultima zi i-am lăsat să filmeze cu niște aparate Go Pro pe care le-am pus la dispoziție”, spune Rafael Leucuța.

De față la prezentarea derulată la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița au fost studenți, dar și cadre didactice. Daniel Grebeldinger, președintele Nevo Parudimos, a expus, cu această ocazie, oportunitatea de a deveni voluntari în cadrul asociației și beneficiile pe care le presupune un astfel de parteneriat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/