Viața cu HPV. Specialiștii Medici’s îți spun tot ce trebuie să știi pentru a preveni și trata virusul

Clinicile Medici’s Timișoara, prin doctor Nicoleta Păunescu, atenționează asupra HPV (Human Papilloma Virus), agentul etiologic responsabil pentru mai mult de 90% dintre toate cazurile de cancer cervical la femei (cancer de col uterin) și îndeamnă pacientele să ducă un stil de viață sănătos, prin conștientizarea eventualelor riscuri care ar putea provoca manifestarea virusului. Pentru că este mai ușor să previi decât să tratezi.

HPV este un virus ADN, frecvent transmis prin contact sexual, ce cuprinde mai mult de 100 de genotipuri, 15 dintre acestea putând determina apariția cancerului de col uterin, cele mai frecvente la nivel mondial fiind genotipurile 16, 18, 31 și 45. Statisticile medicale au demonstrat că până la 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.

Este important de reținut faptul că 60% dintre purtătorii virusului nu prezintă simptome. Femeile infectate cu tulpinile 16 și 18 prezintă un risc mai mare de a dezvolta leziuni ale colului uterin de grad înalt, într-un interval de 10 ani, decât cele cu alte tulpini de HPV.

În vederea depistării infecției cu HPV, aceasta se realizează prin examenul citologic în mediu lichid sau prin examenul citologic Babes-Papanicolaou clasic. De asemenea, se determină materialul genetic al HPV prin analiza unei probe de secreții prelevate de la nivelul colului uterin (tipaj HPV).

Măsurile care trebuie luate în vederea prevenirii infecției se referă mai ales la adoptarea unui stil de viață sănătos. Astfel, viața sexuală ar trebui să înceapă odată cu maturitatea aparatului reproducător, după vârsta de 18 ani. Întreaga viață sexuală ar trebui să fie bazată pe evitarea comportamentului sexual cu risc crescut (parteneri multipli, parteneri necunoscuți, relații sexuale sub influența drogurilor sau alcoolului). Actul sexual protejat este esențial, însă nici măcar prezervativul nu oferă protecție absolută împotriva HPV.

De asemenea, în ceea ce privește igiena intimă, virusul HPV poate fi luat și prin atingere, prin mâini nespălate sau prin obiecte de toaletă. Tot în ideea prevenirii virusului, un factor esențial îl reprezintă vizita periodică la medic pentru efectuarea consultului ginecologic și al examenului citologic în mediu lichid sau, cel puțin, al testului Babeș-Papanicolau clasic este extrem de importantă în depistarea precoce a infecției și modificărilor.

Cu privire la tratarea virusului, în majoritatea cazurilor, papiloma virusul uman va dispărea de la sine, în aproximativ doi ani, așa că nu există un tratament pentru infecția în sine, ci doar pentru simptomele infecției. În schimb, medicul probabil că va dori ca pacientul să revină la cabinet, pentru a monitoriza evoluția infecției cu HPV, dacă acesta încă persistă în organismul acestuia și dacă au apărut modificări ale celulelor care trebuie urmărite. Eventualele complicații și probleme de sănătate ce au legătură cu infecția cu HPV, precum verucile genitale sau cancerul, tratamentul va fi unul țintit, în funcție de cazul specific al pacientului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/