Via Transilvanica, șansa dezvoltării turismului în Caraș-Severin. Cristian Ghinea: „Eu cred că are ce să ofere județul acesta”

via transilvanica

Traseul Via Transilvanica, cel care traversează și județul Caraș-Severin, este o șansă imensă pentru dezvoltarea turismului. O spune Cristian Ghinea, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. Acesta consideră că județul are multe de oferit turiștilor de-a lungul celor 256 de kilometri amenajați pentru a fi parcurși cu bicicleta și că afacerile se pot dezvolta datorită acestui traseu tot mai cunoscut.

Cristian Ghinea a fost în Caraș-Severin în vara lui 2021, când era ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru a inaugura „bucățica” de 256 de kilometri din Via Transilvanica de pe teritoriul județului Caraș-Severin, proiect prins în PNRR, alături de porțiunile din magistralele EuroVelo care traversează România – un fel de autostrăzi europene, dar pentru biciclete. Aceste proiecte au fost incluse într-un pachet de investiții care își propune să construiască în România 1.000 km de piste cu suprafață lucrată și întreținută din asfalt, prioritar în interiorul localităților sau între localități apropiate, 1.000 km de piste cu suprafață lucrată și întreținută, alta decât asfalt (ex. macadam, materiale non-invazive, precum compact etc.), 1.000 km cu marcaje, semnalizări, direcționale pentru trasee realizate din drumuri agricole și forestiere, trasee montane sau trasee care merg pe drumuri deschise circulației motorizate, lucrări de infrastructură precum podețe, tuneluri, refugii, adăposturi, service velo etc.

Despre Via Transilvanica se vorbește deja în străinătate, fiind un gen de turism preferat de tot mai mulți oameni. De acest fapt poate profita și județul Caraș-Severin. „Pe partea de PNRR, sfatul meu ar fi să meargă pe partea asta de turism cu înaltă valoare adăugată. Via Transilvanica poate să fie o axă a turismului românesc. Deja se vorbește foarte mult în mediul online printre români, asta înseamnă că vor veni aici oamenii în loc să se ducă să facă în afară turismul ăsta, turism așezat, i-am spus eu, în sensul că stai mai mult acolo, cheltuiești la pensiuni, la restaurante. Faptul că județul Caraș-Severin este în acest proiect este un prim pas important. Am fost pe Via Transilvanica în Caraș vara trecută, când eram ministru, și este foarte frumos. Eu cred că are ce să ofere județul acesta.”, spune Cristian Ghinea.

expresb 1000x100

În același timp, fostul ministru consideră că județul Caraș-Severin ar trebui să profite și de poziționarea lângă județul Timiș, un județ cu potențial din toate punctele de vedere. „Sunteți aproape de un pol urban foarte mare – Timișoara – căruia ar trebui să îi faceți niște oferte. Ăsta este sfatul meu. La câte oportunități sunt în PNRR, în POR și cu alte fonduri europene, cei care vor fi isteți în a dezvolta proiecte vor pune mâna pe aceste fonduri de dezvoltare, nu-mi fac griji.”.

Via Transilvanica este un proiect al Tășuleasa Social, asociația care și-a propus să străbată prin trasee de bicicletă zece județe ale României, de la Putna din Suceava până la Drobeta Turnu-Severin, cu un total de 1.400 de kilometri.

1000 x 200 gif