„Via Ferrata” s-ar putea concretiza în Parcul Național Domogled. Coco Galescu: „înțelepciunea și-a spus cuvântul”!

Turismul de aventură ar putea fi revigorat în Caraș-Severin! Traseul Via Ferrata s-ar putea concretiza prin colaborarea între Consiliul Județean și Parcul Național Domogled.

Renumitul alpinist Cornel Galescu, consilier personal al președintelui Romeo Dunca și Cetățean de Onoare al județului Caras-Severin, a purtat din nou discuții pentru realizarea unui traseu turistic montan pe vârful Domogled, după ce prima tentativă de implementare s-a soldat cu un refuz.

Fie că vorbim despre escaladă, speologie, alergare montană, rafting sau via ferrata, gândul nostru se îndreaptă către unul dintre cele mai promițătoare domenii, cel de la Herculane și Valea Cernei. Se cunoaște faptul că, încă de anul trecut a existat o intenție de colaborare cu Parcul Național Domogled privind amenajarea unui traseu de Via Ferrata (drum de fier) proiect susținut chiar de către președintele Romeo Dunca. Din păcate, prima tentativă de implementare s-a soldat cu un refuz din partea Consiliului Științific pe motiv de protecție strictă a segmentului propus inițial. Vestea bună și speranța materializării acestei inițiative a renăscut în urma întâlnirii pe care am avut-o cu domnul Ioan Gașpar, directorul Parcului Național Domogled. Am dezbătut toate aspectele, ne-am convins de reciprocitatea bunelor intenții și, în cele din urmă, înțelepciunea și-a spus cuvântul. Va exista o nouă solicitare din partea forului administrativ, însoțită de speranța primirii unui răspuns favorabil. De asemenea, am convenit să acordăm mai multă atenție colaborării dintre cele doua unități: Parcul Național Domogled și Consiliul Județean Caraș-Severin.”, a menționat Cornel (Coco) Galescu.

Consilierul personal al președintelui Romeo Dunca a amintit și de modele ale altor parcuri naționale din Europa: Dolomiti – Italia, Triglav – Slovenia sau Tatra – Slovacia, care sunt de luat în seamă atunci când vorbim de echilibrul ce trebuie să existe între protecția naturii și dezvoltarea turistică.

Precizăm că Via Ferrata este tradus din italiană prin expresia „drum de fier”, ceea ce înseamnă un traseu montan echipat cu șufe metalice, trepte de fier și alte ancore (poduri suspendate sau traverse). Aceste amenajări permit turiștilor mai puțin experimentați în alpinism să parcurgă trasee expuse, pereți verticali și să ajungă pe vârfuri în siguranță.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/