Politicienii cărăşeni vor județul Mehedinți în Regiunea Vest!

Liderii politici din județ susțin la unison alipirea județului Mehedinți de Caraș-Severin, Timiș și Arad. Discuțiile pe această temă vor începe în perioada următoare, iar județul nostru ar avea de câștigat sume importante de bani.

Așa cum Express de Banat relata, pe surse, încă din primăvara acestui an, județul Mehedinți ar putea ajunge în aceeași regiune cu Timiș, Caraș și Arad. Cel puțin asta își doresc liderii politici din județ, care sunt hotărâți să dea startul unor discuții în acest sens. În plus față de structura teritorială, o potențială regiune formată din cele patru județe ar fi benefică pentru cărășeni.

„Susțin încă de la început alipirea județului Mehedinți de Regiunea Vest și asta pentru că avem în vedere intenția Uniunii Europene de a investi 150 de milioane de euro în dezvoltarea unei strategii unitare de dezvoltare de-a lungul Dunării. Acest lucru este posibil doar dacă Mehedinți este în regiune cu noi. Probabil, ne vom numi atunci Regiunea de Sud-Vest, dar nu asta este important. Desigur, în propunerea premierului județul nu era în aceeași structură cu noi, dar într-o măsură foarte mare modul de structurare al viitoarei regiuni depinde și de voința celor din Mehedinți. Pot spune că sunt voci destul de puternice în Mehedinți care susțin alipirea lui de Caraș-Severin”, a declarat Ion Mocioalcă, vicepreședinte PSD pe Regiunea de Vest, pentru www.expressdebanat.ro .

Decizia a plecat de la Caransebeș

Primul om politic din Caraș-Severin care a ieșit public cu declarații pe tema alipirii județului Mehedinți la Regiunea Vest a fost președintele PNL Caraș-Severin, Marcel Vela. Acesta susţine înfiinţarea a zece regiuni.

Militez pentru o Regiune Vest formată din patru judeţe – Caraş-Severin, Arad, Timiş şi Mehedinţi, din următoarele cinci considerente: accesarea  proiectelor tranfrontaliere și creşterea dezvoltării durabile şi eficiente în zona graniţei cu Serbia și Ungaria, echilibrarea ca număr de judeţe și populație în această nouă abordare regională naţională; îndreptarea abuzului istoric de la „reforma“ administrativă din anul 1968, când regimul comunist a deposedat în mod abuziv Banatul de Orşova şi de comunele de pe Clisura Dunării. Banatul de Severin a fost de-a lungul timpului, încă din epoca Imperiului Roman, parte a tuturor conexiunilor tradiţionale din acest teritoriu, este dorinţa firească a cetăţenilor și liderilor politici din această nouă regiune de a fi împreună într-o construcţie teritorial-administrativă modernă”, a declarat Marcel Vela.

Colegii săi de partid susțin aceeași idee. „Din punct de vedere strategic, faptul că graniţa de vest a noii regiuni, atât pe uscat, cât şi pe Dunăre, este graniţa cu Serbia, poate realiza o dezvoltare bine integrată a strategiei Dunării, care este un program de dimensiuni financiare apreciabile şi cu o dezvoltare în timp care necesită instituţional coordonare foarte bună a componentelor judeţene şi a componentelor din viitoarea regiune. Eu mi-aş dori ca Mehedinţiul să fie alături de noi în Regiunea de Vest a României”, a apreciat Iosif Secăşan, senator de Caraş-Severin.

Vecinii din MH vor și nu prea

Deși cărășenii își doresc acest lucru, în Mehedinți, părerile sunt împărțite. „Declaraţia domnului preşedinte al Consiliului Judeţean de la Mehedinţi, sincer, m-a mişcat neplăcut. Pe domnul Duicu eu îl consideram bănăţean autentic, el fiind din Topleţ şi, sincer, nu am văzut un bănăţean ducându-se către Oltenia. Se discuta deseori invazia inversă, dinspre Regat spre Banat, şi nu am înţeles deloc poziţia, mai ales că noi toţi din Caraş-Severin am ţinut ca Regiunea Banat să înceapă de la bornă, după Orşova, undeva”, a subliniat Ionesie Ghiorghioni, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Aceeași dezamăgire a fost afișată și de deputatul UNPR, Ioan Tabugan. Privitor la declarațiile susținute de președintele Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, care se opune includerii județului Mehedinți în regiunea Vest, nu pot decât să îmi exprim dezamăgirea, în sensul neînțelegerii îndârjirii arătate pe acest subiect, dânsul fiind originar din Topleț, județul Caraș-Severin, iar tatăl domniei sale fiind la al șaselea mandat ca viceprimar al localității amintite”, a declarat deputatul USL Ioan Tabugan.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/