Elevii cu rezultate bune la învățătură vor primi și în acest an școlar burse de performanță și de merit. De asemenea, se vor acorda burse de studiu și de ajutor social, dar suma alocată a scăzut față de anul trecut.
Primăria Timișoara pune la bătaie 5 milioane de lei pentru acordarea burselor școlare, mai puțin decât anul trecut când suma a fost mai mare cu 2,5 milioane de lei. Conform proiectului de hotărâre privind cuantumul și numărul acestora, în 2019 se vor acorda 243 de burse de performanță, 5.719 de merit, 127 de studiu și 1.008 de ajutor social. În total, 7.097.
Vorbim despre o sumă cu 34% mai mică față de anul trecut când suma acoperea în total 10.764 de burse, din care cele mai multe de merit, adică 8.960. Cuantumul acestora însă nu s-a schimbat.
„Pentru anul financiar 2019, cuantumurile burselor școlare pentru cele patru categorii – performanță, merit, studiu și sociale, vor fi de 100, 75, 65, respectiv 70 de lei pe lună, aceste burse fiind acordate pe perioada anului școlar, adică 9 luni – cu excepția categoriei de burse sociale care se acordă pe toată perioada anului calendaristic, și anume pe 12 luni.”, se arată în proiectul de hotărâre.
Suma alocată, insuficientă
Spre deosebire de anul trecut, suma pusă la dispoziție de Primărie nu acoperă necesarul de burse. Astfel, în proiect sunt specificate și condițiile în care acestea vor fi alocate. Prioritate vor avea cele sociale, de studiu și de performanță. Cele de merit însă se vor împărți.
„Dat fiind faptul că suma alocată în buget este insuficientă pentru acoperirea necesarului de burse, propunem acordarea integrală a burselor sociale (bolnavi, orfani şi venituri foarte mici), a burselor de studiu şi a burselor de performanţă, iar în cazul burselor de merit, care sunt mult mai numeroase – acestea să se acorde la un anumit procent din numărul solicitat, în funcție de fiecare unitate de învățământ. Procentul respectiv rezultă raportând suma disponibilă din buget la suma necesară solicitată.”, se mai arată în proiect.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Timiș mai există o posibilitate. „Nu se poate spune cu exactitate câte persoane vor avea rezultate bune la învățătură în următorul an. Abia după primul semestru se știe cu certitudine. În cazul în care suma nu acoperă numărul, mai există o posibilitate, să fie scăzut cuantumul.”, a declarat Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, pentru Express de Banat.
De asemenea, în funcție de câți elevi vor avea rezultate bune la învățătură, se poate crește, pe parcursul anului, suma alocată. Asta dacă se vor găsit bani. Potrivit primarului Nicolae Robu, 35 de milioane de lei au fost îndreptați în acest an spre Educație.