Venit în plus, rețete compensate în minus!

explo 1000x200

Persoanele vârstnice se confruntă cu o nouă problemă la început de an. Deși încearcă să își completeze pensia mică pentru a putea supraviețui, aceste încercări au ca rezultat tăierea lor de pe lista acordării prescripțiilor compensate 90 la sută.

Conform noilor reglementări locale, bătrânii a căror pensie nu depășește 700 de lei au dreptul la rețete compensate în proporție de 90 la sută. În această categorie însă nu intră cei ce au un venit în plus pe lângă pensie, fie că este vorba de banii din închirierea unui imobil sau teren sau o dobândă la bancă. „Am fost sunat de la începutul anului de către o serie de pensionari ce se plângeau că nu mai primesc prescripția compensată 90 la sută. Problema este că dacă o persoană are pensia de 500 de lei, dar mai intervine un singur venit, fie el și de 10 lei, persoana în cauză nu mai poate primii rețetele acestea”, a explicat medicul-șef Laurențiu Mărțuică.

Problema principală este faptul că legea nu specifică suma minimă a venitului, ci doar faptul că banii obținuți din alte surse anulează posibilitatea unor medicamente compensate 90 la sută. Chiar și așa, explică vicepreședintele Consiliului Județean, Ilie Iova, sunt puțini pensionari sinceri care își declară un imobil sau un teren închiriat la Finanțe, astfel încât să intre în arhivele Casei de Asigurări de Sănătate cu un venit în plus.

De altfel, medicul Laurențiu Mărțuică mai adaugă faptul că pensionarii refuză să își depună declarația pe propria răspundere la medicul de familie. „Sunt multe cazuri în care pensionarii nu vor să își dea declarațiile pe propria răspundere cu privire la venituri, dar acestea trebuie date lună de lună, pentru că situația se poate schimba de la o lună la alta. Medicul de familie nu poate elibera rețeta fără această declarație și sunt cazuri în care ultima dată este de acum doi ani”, a mai adăugat medicul-șef din partea Casei de Asigurări de Sănătate. Chiar și cu această declarație, aceștia pot omite anumite venituri tocmai pentru a beneficia de acele medicamente, în multe cazuri pentru că nu își pot permite achiziționarea lor chiar și cu venituri în plus.

Foto: financiarul.ro

banner 970 x 250