Vela și Schelean participă miercuri la dezbaterea moțiunii. „Partidul trebuie să aibă o voce”

Noul președinte PNL, Ludovic Orban, a anunțat public astăzi că partidul pe care îl conduce nu se va amesteca în „reglările de conturi de tip mafiot din interiorul PSD”. Așa că parlamentarii PNL vor fi prezenți miercuri în sală la dezbaterea moțiunii, dar nu vor vota în niciun fel.

Proaspăt ales în funcția de președinte al Partidului Național Liberal, Ludovic Orban a anunțat că PNL nu va vota în niciun fel moțiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor!”. Cu toate acestea, deputații și senatorii vor fi în sală miercuri. „Azi a avut loc reuniunea Biroului Politic în care am dezbătut poziţia partidului privitoare la moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva PSD. Am luat decizia ca parlamentarii PNL să fie prezenţi în sală şi să nu voteze. Reglări de conturi de tip mafiot din interiorul PSD-ului, care nu au nicio legătură cu interesul au generat o criză politică grave cu consecinţe grave asupra imaginii României în lume, asupra bunului mers al economiei şi al societăţii. Somăm partidul de guvernământ să pună capăt acestei crize care a fost provocată de ei, din interese obscure şi cu obiective pe care noi nu le putem înţelege. (…) Noi suntem şi împotriva clanului Dragnea, şi împotriva clanului Ponta-Grindeanu ”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Deputatul Valeria Schelean confirmă că va participa la ședința de miercuri, pentru că este normal ca partidul să aibă o voce și să explice de ce nu votează moțiunea. Schelean mai spune că PSD are obligația să rezolve singur criza pe care a generat-o. „Cel mai important este ca această criză să se rezolve. Este o chestiune internă a PSD pe care ei trebuie să și-o gestioneze singuri și n-aș putea să-mi dau cu părerea în ce sens urmează a fi rezolvată, dar, într-adevăr, pentru România trebuie să existe, cel puțin din perspectiva Guvernului, o stabilitatea și o liniște, așa că așteptăm deznodământul de miercuri. Dacă decizia noastră, la nivel de partid, este să nu votăm moțiunea, evident, toți colegii vor respecta această decizie. Până la urmă, este obligația PSD, care a inițiat această moțiune, să-și asigure majoritate pentru a o face trecută în Parlament. Nu e datoria noastră să ne amestecăm într-un conflict intern al PSD. La citirea moțiunii nu ne-am dus, pentru că nu aveam de ce, dar la dezbatere evident că ne vom susține punctul de vedere. Adică nu poți să nu spui de ce nu votezi sau care este poziția oficială a partidului. Partidul trebuie să aibă o voce. Și e normal să fii prezent în sală, dar majoritatea pe moțiune trebuie să și-o asigure inițiatorii, e treaba lor să își gestioneze majoritățile în Parlament. Cred că toată lumea așteaptă cu sufletul la gură să afle ce se întâmplă în următoarea perioadă”, explică Valeria Schelean pentru expressdebanat.ro.

Senatorul Ion Marcel Vela confirmă că va fi prezent în sală miercuri. „Vom fi în sală, dar nu vom participa la votul moțiunii de cenzură”.

Cel mai probabil, soarta moțiunii va sta în mâinile altor partide, cel mai vehiculat susținător al inițiativei Dragnea-Tăriceanu fiind UDMR.