Liderul PNL Caraș-Severin, Marcel Vela, așteaptă verdictul instanței pentru a afla dacă își reprimește mandatul de consilier județean, mandat ce i-a fost luat de majoritatea PSD-PMP. Cu încălcarea prevederilor legale, susține prefectul de Caraș-Severin, Florența Albu!
Oamenii lui Mocioalcă și cei ai lui Frunzăverde au știut de la bun început că, odată lăsat fără mandat, Vela va rămâne la ușa Consiliului Județean. Pentru o vreme. Numai că procesele durează, iar atunci când Vela ar urma să-și reintre în drepturi s-ar putea să nu mai conteze, să fie prea târziu. Și toată această manevră are șanse mici să atragă răspunderea penală, abuzul în serviciu fiind greu de probat.
Prefectul Florența Albu le-a cerut consilierilor județeni să revoce Hotărârea nr.139 din 15 iulie prin care au constatat încetarea de drept a mandatului de consilier județean al liderului PNL, Marcel Vela. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a explicat că încetarea de drept a mandatului unui consilier județean se constată prin hotărâre și că președintele CJ propune în plen adoptarea unei astfel de hotărâri prin care se ia act de demisie și se declară locul vacant. Prefectul a mai arătat consilierilor județeni că Vela și-a retras demisia înainte să fie adoptată Hotărârea Nr. 139, că acesta a fost convocat pentru ședința respectivă, la care a participat și chiar a votat hotărârile adoptate. Inclusiv hotărârea care îl privea! „Hotărârea încalcă prevederile legale deoarece consilierul județean anterior ședinței din 15 iulie a renunțat la demisie, cererea de retragere a demisiei fiind înregistrată la Consiliul Județean Caraș-Severin în 14 iulie”, și-a explicat decizia prefectul județului.
Secretarul județului, Darian Ciobanu, a fost total nemulțumit de modul în care Florența Albu și-a motivat decizia, astfel că i-a cerut printr-o nouă adresă să specifice în mod expres „ce dispoziții legale au fost încălcate prin adoptarea hotărârii de consiliu județean în cauză”. Tot Darian Ciobanu a prezentat într-un referat motivele pentru care pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului Județean din luna septembrie nu a fost inclus niciun proiect de hotărâre prin care să se procedeze la revocarea actului administrativ prin care Marcel Vela a fost eliminat din plen. Ciobanu susține că „autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanței anularea acestuia, în situația în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice”. Cu alte cuvinte, a scris secretarul județului în referat, procedura revocării unui act administrativ cu caracter individual presupune ca acel act să nu fi produs efecte juridice și să nu fi intrat în circuitul civil. Or, în cazul lui Vela, s-a întâmplat exact pe dos. Ca atare, doar instanța îl mai poate readuce pe Marcel Vela în Consiliul Județean. E clar că situația putea fi anticipată de la bun început, că se știa ce și cum, dar, probabil, scopul a fost deja atins.
Președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, a comentat și el situația, arătând cu degetul înspre Florența Albu. „Prin referatul întocmit de către secretarul județului se arăta faptul că nu se mai putea pune pe ordinea de zi revocarea hotărârii Consiliului Județean Caraș-Severin prin care s-a luat act de demisia domnului consilier Vela. În referat sunt explicate temeiurile juridice. De asemenea, am făcut o solicitare Prefecturii pentru a ne spune ce articol din lege am încălcat în momentul în care Consiliul Județean a aprobat acea hotărâre, pentru că în solicitarea de revocare a Prefecturii nu se face nicio referire. De altfel, am văzut o declarație a doamnei prefect în presă în care spune că nu există legislație în domeniu. Ori, dacă nu există legislație… Eu, ca fost prefect, știu că Prefectura are în atribuții verificarea legalității actelor emise de consiliile județene și locale și a dispozițiilor emise de către primari și de către președintele Consiliului Județean. Repet, verificarea din punct de vedere a legalității!”, a declarat Hurduzeu.