Din cauza pandemiei de Covid-19 lucrurile au cam bătut pasul pe loc și în comunele timișene. Ce nu s-a putut face în 2021 va fi implementat anul viitor, cel puțin în Jebel, acolo unde se pune accent pe dezvoltare în toate domeniile, de la sănătate la infrastructură.
Perioada în care și-a făcut de cap virusul care a împuținat lumea a fost o provocare pentru administrația publică locală. Lucrurile s-au modificat din punct de vedere organizatoric, iar punerea în aplicare a unor restricții a fost greu de înțeles de locuitori.
„A fost o perioadă foarte complicată și de neînțeles de majoritatea oamenilor. Cumva din rolul meu mă loveam și de nemulțumirile lor legate de restricții și de faptul că eu trebuia să impun restricțiile acelea. Eram cumva prins la mijloc, între ce vor oamenii și ce se hotărăște la nivel central. Și am încercat să le explic că e spre binele nostru, spre binele tuturor să respectăm aceste decizii. Pandemia a încetinit și mai mult tot ce înseamnă administrație. Înainte aveai acces fizic la birouri, ghișee, acum totul se întâmplă online. Înainte aveai o discuție directă cu funcționarul din fața ta, în momentul în care mergeai să depui dosarul acum au crescut timpii de răspuns. Dar ne-am obișnuit, ne-am adaptat”, a explicat Dan Vatriș, primarul comunei Jebel.
Și pentru că bugetul local nu poate acoperi marile proiecte de care comuna are nevoie, se va profita de fiecare oportunitate de finanțare, ba chiar și de fonduri europene.
„Pentru anul 2022 avem planuri. Încercăm să profităm de oportunitatea aceasta pe care ne-o oferă programul Anghel Saligny. Noi vara avem probleme cu presiunea apei și împreună cu AquaTim am lucrat la o soluție pentru eficientizarea sistemului de alimentare cu apă și încercăm să obținem finanțare prin acest program pentru a aduce în parametrii normali sistemul de alimentare cu apă. Tot aici avem prinsă și o nouă stație de tratare. Așteptăm normele pentru a depune și a obține finanțare și pentru gaz, a fost deschisă o linie la AFIR pentru drumuri agricole și încercăm cumva să ne folosim de situația aceasta să realizăm o centură parțială a localității și să ne îndreptăm apoi către câmpuri. Vom renova și clădirea grădiniței. Încercăm să rezolvăm situația juridică cu clădirea dispensarului pentru că firma care avea contractul de execuție a intrat în insolvență și suntem cumva blocați. Dacă vom reuși să obținem o soluție din partea judecătorilor aș vrea să obținem o finanțare și pentru dispensar prin Compania Națională de Investiții. Pentru că ar fi mult mai generoase fondurile, am avea și dotarea pe cabinetele medicale. Cred că toată lumea așteaptă să vadă ce oportunități ne oferă PNRR (n.r. Planul Național de Redresare și Reziliență). A fost un buget local destul de greu de gestionat, având în vedere că am avut o gaură destul de mare rămasă din trecut. Bugetul local nu îți oferă prea multe manevre și încercăm să profităm de orice finanțare”, a mai spus Dan Vatriș.
În comuna Jebel locuiesc în jur de 3.500 de oameni.