Vasile Paul: „Este prima autostradă ce leagă România de Serbia”

Transelectrica a inaugurat festiv marți seara linia de interconexiune Reșița-Pancevo de 400 kV chiar la Reșița, undeva în apropierea stației de transformare de la Kilometrul 8. Este o Linie Electrică Aerienă de 400 kV, de interconexiune Reşiţa (România) – Pancevo (Serbia), investiţia ajungând la un cost de peste 80 de milioane de lei.

Invitat la festivitate, city-managerul municipiului Reşiţa, Vasile Paul, a punctat foarte bine importanța investiției: „Felicit Transelectrica pentru acest efort, deoarece, dacă statul român şi statul sârb nu sunt legate de niciun drum principal, de nicio autostradă, de acum putem spune că ne leagă această autostradă electrică. Această linie de 400 kV va aduce siguranţă atât consumatorilor din România, cât şi celor din Serbia”, a subliniat Vasile Paul.

„Acest proiect este inclus în lista proiectelor de interes comun, european. Face parte din coridorul european Nord-Sud, respectiv face legătura între Europa de Sud şi Europa Centrală. În acest grup de proiecte, pe lângă linia Reşiţa – Pancevo, avem întreg axul Banat, unde este vorba de o nouă legătură la 400 kV, de la Porţile de Fier, Anina, Reşiţa, Timişoara, Săcălaz, Arad, inclusiv staţiile de pe parcursul acestei linii, ceea ce înseamnă că avem, în continuare, noi provocări şi proiecte deosebit de importante şi de dificile”, a declarat directorul Direcţiei de Investiţii din Transelectrica, Florentina Răducanu.

Porţiunea de pe teritoriul României a Liniei Electrice Aeriene Reşiţa – Pancevo este realizată în varianta dublu circuit, după cum a afirmat constructorul, şi traversează 11 localităţi din judeţul Caraş-Severin, punctul de trecere a frontierei fiind localitatea Iam, prilej cu care Transelectrica chiar a decis să-l premieze pe primarul din Berliște, Nicolae Orăvicean, dar și pe alți primari și președintele CJ, cu plachete și diplome de merit, mulțumind pentru suportul adus proiectului și cerându-le scuze localnicilor dacă, în timpul lucrărilor, au fost și situații mai puțin confortabile pentru ei din cauza lucrărilor. Linia Electrică Aeriană de 400 kV Reşiţa – Pancevo are o lungime pe teritoriul României de 63 de kilometri şi un număr de 206 stâlpi. Lungimea liniei pe teritoriul Serbiei este de 68 de kilometri. Aceasta a fost proiectată de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice.

Conform specialiştilor din cadrul companiei, investiția inaugurată rezolvă o serie de probleme legate de congestiile dintre cele două sisteme electro-energetice din România şi Serbia. În acelaşi timp, cele două sisteme se securizează şi, totodată, cresc şi siguranţa în funcţionare a reţelei în zona de Sud-Est a Europei. Odată cu realizarea acestei linii creşte capacitatea de transfer între cele două sisteme. Mai mult decât atât, de acum România funcţionează interconectat şi cu celelalte pieţe din Europa, putând mai ușor exporta energie electrică.

Contractul privind construirea Liniei Electrice Aeriene de 400 kV Reşiţa – Pancevo a fost semnat în iunie 2014, iar valoarea totală a acestuia, la data semnării, este de aproape 81,39 milioane de lei. La acest eveniment au participat specialişti în domeniu, reprezentanţi ai autorităţilor locale, factori de decizie şi specialişti din cadrul companiilor contractoare şi colaboratoare ale Transelectrica.