Vasele de lux din tezaurul muzeului din Caransebeș, scoase peste hotare

Directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din municipiul Caransebeș, dr. Adrian Ardeț, participă începând de mâine, 17 mai, la un congres internațional desfășurat în Turcia, la Izmir, în orașul plin de istorie în care s-au născut Homer și Aristotel.

Manifestarea va fi dedicată vaselor vechi din ceramică considerate de lux, în antichitate dezvoltându-se o adevărată industrie a acestor vase numite unguentarium.

„Voi prezenta o comunicare cu privire la încadrarea tipologică şi cronologică a pieselor analizate la provenienţa lor. Este o categorie de artefacte cu un potenţial mare de cercetare, marea majoritate a materialului este în continuare inedită. Și noi avem în patrimoniul muzeului asemenea vase și suntem bucuroși să le prezentăm lumii științifice internaționale”, ne-a declarat dr. Adrian Ardeț, directorul instituției de cultură din Caransebeș.

Adrian Ardeț a mai specificat că unul dintre vasele de lux aflat în tezaurul muzeului vine din nordul Africii, fiind una dintre cele mai reprezentative piese descoperite în Dacia Romană. Vasele erau folosite pentru parfumuri, pentru creme și uleiuri scumpe. Ele reprezintă în momentul de faţă, la nivelul cercetării internaţionale, un izvor arheologic de primă mână datorită informaţiilor importante pe care le aduc în lămurirea unor aspecte cronologice, economice, dar şi de viaţă cotidiană şi mentalităţi, atât în interiorul, cât şi în afara Imperiului Roman.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/