Vârful valului 4 al pandemiei va fi atins la mijlocul lunii octombrie. Epidemiologul Emilian Popovici explică ce urmează

emilian popovici
untitled design set 970x90 px

Țara noastră va atinge vârful acestui val al pandemiei de coronavirus în zilele următoare, este de părere medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. Vârful va fi reprezentat de un platou, iar extensia acestuia va fi în funcție de măsurile care se vor lua până atunci, a mai explicat epidemiologul. 

Potrivit medicului epidemiolog, persoanele care se infectează în această perioadă sunt în primul cele nevaccinate, însă există și un procent al celor vaccinați care nu au dobândit protecție după imunizare, fie au dezvoltat una insuficientă.

„Se știe și este verificat deja că vaccinarea este protectivă față de formele grave de boală, fie că vorbim de vaccinarea completă cu două doze, fie că vorbim de vaccinarea cu două doze plus a treia doză. De asemenea, ea are o anumită protectivitate și față de infecție, dar nu una totală față de infecție. Se infectează, în primul rând, persoanele nevaccinate, care sunt dominante și un procent mai scăzut dintre cei care au fost vaccinați, care nu au dezvoltat protecție post-vaccinală sau au dezvoltat una insuficientă.”, a declarat doctorul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Medicul spune că valul patru al pandemiei va fi atins de la mijlocul lunii octombrie până spre sfârșitul lunii.

„Undeva în a doua jumătate a lunii octombrie este intervalul în care eu preconizez că se va ajunge la acel vârf de val care nu va fi reprezentat de o creștere de o zi, ci de un platou al cărui lungime sau extensie va fi în funcție de măsurile care se vor lua până atunci, din momentul atingerii vârfului încolo și de felul în care populația va respecta respectivele măsuri.”, a explicat Popovici.

publicitate ziar expresb 1000x100

Ce se va întâmpla după? „Acest virus generează variante noi sau le poate genera peste tot acolo unde infecția evoluează cu rate foarte mari de infectare. Asta s-a văzut și în Brazilia, India, Marea Britanie, Africa de Sud. Aceeași situație rămâne valabilă și în continuare, de aceea, măsurile care se iau și care sunt recomandate sunt de a menține infecția la un nivel cât mai scăzut pentru a limita posibilitatea virusului de a genera noi variante și de a ne vaccina și de a respecta măsurile care sunt foarte cunoscute. Este foarte posibil și teoretic, și practic ca și în viitor să apară variante din acestea, să spunem, performante. Sperăm să fie în număr cât mai mic ca să putem să gestionăm situația cât mai bine.”, a concluzionat epidemiologul.

Datele Direcției de Sănătate Publică indică faptul că în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost înregistrate 9.148 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-Cov-2. Dintre acestea, 183 sunt pacienți reinfectați.

În Timiș, rata de infectare este de 10,15 la mia de locuitori. Cele mai mari incidențe se înregistrează în Remetea Mare (19,22), Sânmihaiu Român (17,93), Moșnița Nouă (17,45), Ghiroda (17,2), Becicherecu Mic (16,63) și Giroc (15,97).  La Timișoara, rata a ajuns la 12,38 la mia de locuitori, potrivit Prefecturii Timiș.

În ultimele 24 de ore, în județ au fost raportate 486 de noi infectări, dintre care 83 la copii. Sunt 521 de persoane internate în spitale, dintre care 56 la ATI.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/