Vaporașele din Timișoara, decorate de picturile unor artiști de grafitti. Semnificația desenelor

vaporeto memoriile cetatii

Cinci din cele șapte vaporașe care circulă pe Canalul Bega din Timișoara au fost înfrumusețate de artiști plastici, în cadrul programului Memoriile Cetății. Artiștii au fost selectați printr-un concurs, iar prin acest proiect, ei au vrut să dezvăluie o altă dimensiune a canalului, diferită de cea pe care a avut-o în trecut, preponderent industrială. 

Înfrumusețarea vaporașelor are loc în cadrul proiectului „Memoriile Cetății”, parte din programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii. A patra ediție a proiectului se axează pe rolul pe care Canalul Bega l-a avut în dezvoltarea orașului. Vaporașele vor fi toate până în 15 noiembrie.

„Tema proiectului din acest an a fost «Bega, între trecut și viitor». Se axează pe rolul pe care l-a avut canalul în dezvoltarea oraşului, atât pentru trecutul industrial, cât şi în crearea legăturilor cu marile oraşe din regiune istorică a Banatului. În acelaşi timp, ne interesează şi rolul pe Canalul Bega îl are în ecologia regiunii pe termen lung. De aceea, foarte multe lucrări realizate de artiștii selectați prin concurs acordă o atenție deosebită canalului ca o coloană verde-albastră de dezvoltare sustenabilă a orașului și de agrement, în proximitate fiind și o faună aparte și o biosferă aparte în acest proiect.”, a declarat Ovidiu Miron, coordonatorul proiectului „Memoriile Cetăţii”.

Sunt cinci vaporașe pictate de Mircea Popescu, Ionuţ Popescu, Lucian Niţă şi Robert Obert.

vaporeto memoriile cetatii 2

„Lucrarea realizată de Lucian Niţă pune accentul pe faptul că în apă sunt încă specii de peşti rare. O altă lucrare, cea realizată de Ionuţ Popescu, pune accentul pe această funcţie de recreere pe care o are canalul. O alta îi aparţine lui Mircea Popescu şi e mult mai abstractă, intergalactică, aşa cum spune artistul în titlul lucrării. Acum se lucrează la ea. Ca o caracteristică generală, toţi artiştii pun accent pe faptul că Bega se pregăteşte pentru o nouă viaţă, în care ecologia şi biodiversitatea devin primordiale.”, a explicat Ovidiu Miron.

Memoriile Cetății își propune să creeze o legătură emoțională a locuitorilor cu spațiul public. 2021 a fost anul în care Canalul Bega a fost în centrul programului cultural – Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Un proiect similar a fost dezvoltat și în urmă cu doi ani, la Timișoara. La acea vreme, un tramvai care circula în oraș a fost pictat cu teme inspirate din Revoluția din 1989.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/