Vânzători serioși, cumpărători hotărâți. Bilă albă pentru anul 2016 la capitolul dezvoltărilor imobiliare!

Pentru piața imobiliară din Caransebeș, 2016 a fost un an bun, mai ales pentru segmentul locuințelor noi. După mulți ani, clienții sunt interesați să cumpere locuințe încă din stadiul de proiect. Acest lucru denotă o încredere mai mare în piața imobiliară.

„2016 a fost un an atipic, cu perioade mai bune și perioade mai puțin bune, nu a existat o liniaritate în tranzacționare. Un factor important al acestor incertitudini care a generat stagnări ale pieței imobiliare a fost aprobarea legii dării în plată, lege care a produs modificări majore în creditarea achizițiilor. Și sincopele în suplimentarea fondurilor pentru programul Prima Casă au generat mari blocaje imobiliare, în special pe segmentul locuințelor din blocurile vechi și mai ieftine. Am sperat într-o suplimentare pe măsura cererilor acestor fonduri, dar se pare că Ministerul de Finanțe a fost zgârcit – și nu econom – în acest sens, lăsând în câteva rânduri dosare eligibile, fără finanțare, punând astfel în situații neplăcute și fără ieșire, atât pe vânzători, cât și pe cumpărători”, ne-a precizat agentul imobiliar Bianca Ștark.

După anii de criză, totuși 2016 a fost unul dintre cei mai buni ani de până acum, piața s-a stabilizat, sunt atât vânzători serioși, cât și cumpărători hotărâți, dar și bine informați, dezvoltatorii caută noi terenuri pentru proiectele imobiliare viitoare. Anul 2016 primește o bilă albă și la capitolul dezvoltărilor imobiliare au apărut noi proiecte rezidențiale, în mare parte finalizate și deja predate, iar câteva încă în lucru.

„Anul 2016 a continuat trendul ascendent al ultimilor ani, în special pe segmentul apartamentelor noi. Am observat că există mai mult interes pentru ansamblurile rezidențiale noi, în construcție, iar cererea mai mare pentru aceste tipuri de apartamente și tranzacțiile încheiate ne confirmă că trendul rămâne pozitiv. Ponderea locuințelor noi a fost de peste 40% din totalul tranzacțiilor agenției. 40% dintre clienți au cumpărat prin Prima Casă (în special apartamente renovate în blocurile vechi), 10% au contractat un credit ipotecar clasic și 50% dintre cumpărători au avut bani cash (în mare parte, achiziții apartamente în blocuri noi). Cele mai căutate au fost locuințele cu prețuri cuprinse între 25.000 de euro și 40.000 de euro. O altă categorie de cumpărători e constituită din viitori locatori. Dobânzile mici oferite de bănci i-au determinat pe acești clienți să își investească banii în imobile pe care ulterior le-au închiriat, obținând un randament superior dobânzilor bancare”, spune agentul imobiliar.

Prețurile apartamentelor vechi au înregistrat o mică scădere, în primul rând din pricina noilor proiecte dezvoltate și în al doilea rând din cauza reducerii posibilităților de creditare. Preţul mediu de vânzare pe metrul pătrat al suprafeţei utile este de:

*     520 de euro/mp pentru garsoniere sau apartamente cu o cameră;

*     560 de euro/mp pentru apartamente cu doua camere;

*     500 de euro/mp pentru apartamentele cu 3 camere;

*     435 de euro/mp pentru cele cu patru camere.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, indicele imobiliar pentru apartamentele „vechi” variază cu:

–     8,75 %  în scădere pentru garsoniere și apartamente cu o cameră;

–     1,02 % în scădere pentru apartamente cu două camere;

–     2,80 %  în creștere pentru apartamente cu trei camere;

–     0,32 %  în scădere pentru apartamente cu patru camere.

Indicele imobiliar pentru apartamente în blocuri noi este :

–       475 de euro/mp pentru apartamentele cu un dormitor;

–       510 euro/mp apartamentele cu două dormitoare în complex TOPAZ;

–       570 de euro/mp pentru apartamentele cu două dormitoare în complex MORES 2.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online casa alex general 8 nov black friday 2024 1000x200

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/