Producția de puieți de la Ferma Pomicolă Pohalma din Lugoj, care aparține stațiunii didactice a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, aproape și-a epuizat producția destinată sezonului de plantări pentru toamna 2019-primăvara 2020.
Renumita pepinieră a scos la vânzare, începând din toamnă, aproape 60.000 de puieți din cele mai cunoscute și cerute specii de pomi fructiferi și arbuști, cu o varietate de soiuri universale românești, consacrate și rezistente la condiții severe de climă, precum și soiuri renumite din Europa, America de Nord sau Asia, aclimatizate la Lugoj de mai mulți ani.
Cel mai solicitat pom fructifer a fost prunul, fiind vândut întreg stocul de 20.000 de puieți. De asemenea, s-a terminat rezerva și la cele mai căutate specii de pomi fructiferi. Comenzile pentru material săditor au fost făcute încă din vara lui 2019. De la ferma lugojeană au plecat spre livezi și grădinile din gospodări 7.000 de cireși, 7.000 de peri, aproape 4.000 de caiși, aproximativ 6.000 de piersici și nectarini, 2.000 de vișini, 1.500 de gutui.
„Puieții pe care noi îi producem au fost foarte căutați în acest sezon. De exemplu la prun mai aveam cerere pentru încă câteva mii de puieți. Pentru plantările de primăvară care sunt în curs mai putem oferi cam 5.000 de puieți de măr, 1.000 de peri, 200 de nectarini și piersici, 1.000 de nuci selecționați, 400 de zmeur și 400 de coacăz negru. Plantări în condiții optime se mai pot face până la mijlocul lunii aprilie. Deși avem cerere bună, producția noastră este limitată de numărul personalului pe care-l avem la dispoziție pentru lucrări. Pentru următorul sezon toamnă 2020-primăvară 2021 pregătim o producție de aproape 50.000 de puieți.”, a explicat dr. ing. Nicolae Nicorici, directorul Fermei Pomicole Pohalma.
În ultimii ani pepiniera lugojeană, cu o experiență de jumătate de secol, a devenit tot mai căutată pentru că a reușit să aclimatizeze și să dezvolte puieți rezistenți, altoiți cu soiuri din afara țării, o cerere mare înregistrându-se pentru cireșii altoiți cu soiuri din Belgia, meri îmbunătățiți cu soiuri din Germania și SUA sau prunii dezvoltați cu soiuri din Italia și din Franța. Cei care doresc material săditor pot vizita ferma Pohalma de pe drumul Jabărului sau pot face comenzi telefonic la 0724/226 174. Puieți de calitate se pot găsi și la punctul de lucru de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, de pe Calea Aradului, din Timișoara. Prețul unui puiet de pom fructifer este de 12 lei, iar un arbust de tip zmeur sau coacăz negru costă 3 lei.