Vânzarea băuturilor energizante către minori ar putea fi interzisă

doza de aluminiu bautura energizanta
banner publicitar

Un proiect de lege inițiat de președintele interimar al Camerei Deputaților, deputatul PSD Alfred Simonis, prevede interzicerea vânzării de băuturi energizante minorilor. Documentul impune și amenzi pentru comercianți. 

Proiectul depus în Parlament este unul de modificare a Legii 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Potrivit acestuia, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante constituie infracțiune și se pedepsește cu amendă de la 100 la 500 de lei.

Legiuitorul stabilește și măsura suspendării activității până la 30 de zile, pentru încălcări repetate ale normei. Amenzile sunt și mai mari, între 1.000 și 3.000 de lei, în cazul în care băuturile energizante sunt vândute sau oferite în incinta unei școli sau a unui spațiu medical.

Documentul definește băuturile energizante ca fiind acelea care conțin „combinații variate de carbohidrați vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central”.

„Energizantele conțin substanțe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central și reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor.”, a spus deputatul PSD Alfred Simonis, inițiatorul modificării legislative.

Parlamentarul de Timiș vorbește și despre un proiect prin care se interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice: „Acest proiect de lege a apărut în urma mai multor discuții pe care le-am purtat în special cu reprezentanți ai sistemului de învățământ care s-au plâns de un adevărat fenomen care se petrece chiar în școli. Ușurința cu care se pot procura aceste țigări este uluitoare.”

CITEȘTE ȘI: „Păcănelele”, scoase în afara orașului: „Se distrug destine. E un adevărat flagel”