Sfârșitul de săptămână a dat startul proiecțiilor sârbești în orașul de la malul Dunării, Milan Knežević, președintele Asociației Artiștilor de Film din Serbia, fiind prezent alături de iubitorii de film în cadrul celei de-a doua ediții a festivalului de film de la Moldova Nouă.
Înainte ca pelicula sârbească „South wind”, în regia lui Miroslav Avramovic, să ruleze, Knežević a ținut să le transmită câteva cuvinte celor prezenți pe faleza Dunării, dar mai ales să puncteze cum a luat naștere acest proiect, care a ajuns la a doua ediție: „Vreau să vă mulțumesc, în primul rând, tuturor celor care ați venit în această seară aici. Veți avea ocazia să vă bucurați de un film de excepție. În ceea ce privește modul în care a luat naștere acest festival vreau să vă spun că acest lucru se datorează prieteniei dintre mine, în calitate de președinte al Asociației Artiștilor de Film din Serbia, și domnul Ioan Cărmăzan, președinte al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România. Această prietenie a fost susținută și îmbrățișată de viceprimarul orașului Moldova Nouă, Adrian Moiseș, motiv pentru care ne aflăm astăzi aici, la Moldova Nouă. Pe viitor ne dorim să aducem actori cunoscuți atât români, cât și sârbi, astfel încât faleza Dunării să devină neîncăpătoare pentru iubitorii de film”.
Imediat după acest moment, toți cei prezenți au fost acaparați, timp de 130 de minute, de povestea protagonistului Peter Maraša, un tânăr care își ia zborul de sub aripa protectoare a părinților pentru a-și croi propriul destin alături de prietena sa, Sofia. Toate par să meargă pe roate, însă sursa de venit a eroului principal nu este una neapărat ortodoxă, acesta fiind membru al mafiei auto din Belgrad.
Banii câștigați din furt par un sac fără fund, totul până când Maraša, hapsân din fire, ignoră sfaturile șefului clanului și fură o mașină greșită, care, culmea, aparținea unui alt interlop, însă a cărei valoare era triplată din cauza cantității de stupefiante care erau ascunse în interiorul acesteia.
Din acel moment, acțiunea capătă o altă turnură, în goana după recuperarea mașinii, poliția coruptă, care colaborează cu clanurile interlope, începe să pună presiune atât pe familia tânărului, cât și asupra prietenei sale. Cum, în unele situații, valoarea lucrurilor materiale este mai mare decât oricare alta, cei aflați pe urmele lui Maraša chinuie, torturează și ucid orice persoană care ar deține informații despre unde s-ar putea ascunde hoțul mașinii. Văzând că gluma se îngroașă, pentru a nu-și vedea familia ucisă, așa cum și-a văzut o parte din prieteni, eroul principal face pact cu poliția, îl elimină pe unul din capii mafiei care le făcea concurență celorlalți, el fiind recompensat pentru treaba murdară cu reducerea anilor de penitență.
Finalul filmului îi aduce în prim plan pe polițiști care, în fața mass-mediei, își însușesc toți laurii în lupta cu traficul de substanțe interzise, aceștia prezentând, în același timp, că inclusiv furturile auto au început să aibă un procent tot mai redus, nimeni nebănuindu-i măcar o clipă de complicitate.
În această seară, ora 21.21, pe Faleza Dunării va rula filmul „Taxi Blues” în regia lui Miroslav Stamatov.