Vânt puternic în această după-amiază în Caraș-Severin

Agenția Națională de Meteorologie a emis o avertizare de fenomene meteo periculoase pentru județul Caraș-Severin, astăzi, până la ora 16. Autoritățile anunță intensificări ale vântului în această după-amiază, cu viteză care ar putea depăși chiar și 70 km/oră.

În următoarele zile temperaturile se anunță a fi scăzute, și pot ajunge și la -8 grade Celsius. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin, a emis astăzi un comunicat pentru informarea populației cu privire la situațiile de înzăpezirile ce pot apărea.

În vederea prevenirii unor evenimente neplăcute determinate de condiţiile meteorologice din ultima vreme, când riscul de înzăpezire este principalul factor generator de situaţii de urgenţă, se impune să reamintim cetăţenilor principalele măsuri şi reguli de prevenire şi protecţie în astfel de situaţii”, a declarat Anca Balint, purtătorul de cuvânt al ISU Semenic.

În informarea transmisă de autorități sunt prezentate câteva sugestii și sfaturi utile pentru cetățeni:

– informaţi-vă permanent asupra condiţiilor atmosferice, folosind mijloacele mass-media;

– fiţi pregătiţi pentru a rezista acasă; pregătiţi rezerva de alimente, apă şi asiguraţi-vă mijloace diferite pentru încălzit şi preparat hrana;

– pregătiţi mijloace de iluminat independente de reţeaua electrică;

– păstraţi-vă la îndemână unelte pentru degajarea zăpezii;

– evitaţi orice călătorie, dacă nu este necesară;

– dacă totuşi este necesar să plecaţi, luaţi-vă îmbrăcămintea adecvată, călătoriţi numai ziua şi folosiţi şoselele principale;

– dacă plecaţi cu maşina, asiguraţi-o cu lanţuri pentru zăpadă, lopată, cablu de remorcare, benzină de rezervă;

– dacă rămâneţi înzăpeziţi în trafic, păstraţi-vă calmul, solicitaţi şi aşteptaţi ajutorul, dar nu părăsiţi autovehiculul!

Deşi auzim aproape zilnic despre cod galben sau cod roșu, nu toți știu ce înseamnă aceste avertizări. Codul verde nu indică nici o precauție particulară pentru perioada imediat următoare, iar codul galben anunță fenomene meteorologice temporar periculoase pentru anumite activități. Se recomandă urmărirea periodică a evoluției fenomenelor meteo. Sub codul portocaliu sunt fenomenele meteorologice periculoase, cu un grad mare de intensitate, iar codul roșu, cel mai grav dintre toate, anunță fenomene ce pot avea urmări catastrofale.

banner 1000 x 100 hd