UPDATE. Vânătoare de capete şi de funcţii în AJVPS Caraș-Severin! Trofeu, capul lui Borduz?

Cercetat de DIICOT în dosarul devalizării stațiunii Băile Herculane, în celebrul dosar Iosif Armaș, avocatul Dorin Marescu a reușit să fie ales și președinte al Asociației Județene de Vânat și Pescuit Sportiv Caraș-Severin.

Ce legătură are una cu alta? Păi, e simplu, odată inculpat într-un dosar, nu mai ai dreptul să deții sau să folosești arma. Și atunci, dacă nu ești super tare la tras cu praștia, nu prea mai ai ce să faci prin asociația vânătorilor sau să participi la partide de vânătoare. Dar în Caraș-Severin se pare că se poate. Nu doar să fii membru, ci chiar președinte!

Și cum incompatibilitățile de mai sus nu ar fi destule, se pare că poți și participa activ la excluderea a diverși membri, cam cum ai chef. Cel puțin asta am înțeles noi din ședința de vineri, o ședință în care, deși nu avea așa ceva pe ordinea de zi, a ajuns să se voteze două excluderi. La „Diverse“. Şi subliniem că domnul Marescu este, încă, avocat!

Pentru că s-a pus problema cheltuirii fondurilor încasate de la membrii asociați și s-a cerut un raport financiar atât de către deputatul Ion Tabugan, cât și de Ion Mustață, șeful Cercului de Vânătoare Fârliug, dar și de primarul Ioan Borduz, Marescu și Mircea Ciobanu (nu s-a înțeles exact cine) au propus la punctul „Diverse“ excluderea celor doi. A lui Mustață, pe viață, iar a lui Borduz, pe doi ani de zile. Atunci a intervenit ex-primarul Ioan Lala și a cerut ca excluderea lui Mustață să se facă numai pe un an, dar Marescu a insistat să fie exclus definitiv. Aproape nici nu mai contează ce s-a votat, pentru că „noi vom ataca în instanță aceste decizii, nici nu se pune problema, spune primarul Ioan Borduz. Este o mascaradă, Mircea Ciobanu a transformat AJVPS în Ciobanu SRL!”.

Acesta spune că problemele sale și ale lui Mustață cu conducerea AJVPS au început atunci când s-a cerut socoteală pentru felul în care s-au cheltuit banii din cotizații. AJVPS are 1650 de membri vânători și peste 3000 de pescari. Borduz spune că vânătorii plătesc o cotizație de 350 de lei, iar pescarii, de 100 de lei, deci s-ar strânge anual un buget de 130.000 de euro. „De vreo 30.000 de euro cumpără porumb, dar restul banilor unde sunt? Și nu numai anul acesta, ci an de an face așa!”, explică edilul din Fârliug.

Cât îl privește pe Ion Mustață, Borduz spune că acesta a fost exclus pentru că a împiedicat niște braconieri din Fârliug să folosească Cercul de vânătoare.

Tot privitor la Mircea Ciobanu, directorul executiv al AJVPS Caraș-Severin, Borduz spune că l-a întrebat – „și asta l-a enervat cel mai tare! – de ce face el zilnic naveta la Anina cu mașina AJVPS? Eu nu pot, m-am mutat la Dezești, pentru că nu pot face zilnic naveta cu mașina primăriei, el de ce o face și pe banii noștri, nu pe buzunarul personal?”.

Rămâne de văzut, dacă se va ajunge în instanță, judecătorii cui și, mai ales, când vor da dreptate…

UPDATE, ora 21.40

Dorin Marescu, președintele AJVPS Caraș-Severin, a ținut să facă câteva precizări, referitoare la acuzațiile aduse de către Ioan Borduz.

Acesta spune că este la fel de pasionat de pescuit ca și de vânătoare, iar pentru pescuit nu ai nevoie de armă. Dar spune că, oricum, nu are interdicție, singura perioadă în care avea restricție de a purta armă fiind cea a controlului judiciar. Cât privește ședința de vineri, Dorin Marescu spune că el n-a propus excluderea nimănui, ci că a supus la vot doar o contestație a lui Ion Mustață față de o decizie de sancționare a comisiei de disciplină. Cererea de excludere a venit de la Mircea Ciobanu, iar Dorin Marescu a subliniat că este nestatutară, căci nu se pot da sancțiuni, fapt pentru care s-a și abținut la vot. Dar, în calitate de președinte, a fost obligat să supună la vot toate propunerile primite de Adunarea Generală. Cât privește excluderi la capitolul „Diverse“, Marescu explică faptul că contestația la sancțiunea decisă împotriva lui Mustață era pe ordinea de zi, punct distinct, pe care doar l-a discutat după capitolul „Diverse“, prevăzând că discuțiile se vor amplifica foarte mult. „Eu nu am propus nicio sancțiune pentru că nu am nimic cu nimeni”, explică președintele Dorin Marescu. Și mai spune că, în mod cert, dacă se va ajunge la instanță, cei doi au posibilități de câștigare a procesului deoarece măsura excluderii, cerută de directorul executiv, nu era statutară, după ce acesta mai fusese sancționat cu avertisment și nicio persoană nu poate fi sancționată de două ori.