Valeria Schelean: „Se vede că doamna Dăncilă nu iese din cuvântul domnului Liviu Dragnea”

Deputatul PNL de Caraş-Severin Valeria Schelean a comentat azi, la Digi 24, situația creată în urma refuzului premierului Viorica Dăncilă de a avea un dialog cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Premierul Viorica Dăncilă a refuzat azi să participe la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis. Ulterior, Iohannis a anunțat că îi cere public demisia. „Eu cred că măcar românii ar trebui să cunoască rezultatul unei vizite externe”, a comentat deputatul Valeria Schelean atitudinea premierului Viorica Dăncilă. „Se vede că doamna Dăncilă nu iese din cuvântul domnului Liviu Dragnea, probabil nu a primit verde de la domnul Liviu Dragnea să iasă public!”, a mai spus deputatul.

Întrebată dacă președintele ar trebui să sesizeze Curtea Constituțională, Valeria Schelean a spus că „domnul președinte s-a preocupat de subiectele importante pentru români: a chemat la Cotroceni ministrul muncii atunci când a fost vorba de Legea Salarizării și pe premierul Dăncilă pentru a da explicații despre creșterea inflației. PSD este interesat doar de legile Justiției și protocoale. Nu cred că tema Justiției este o temă esențială pentru România iar domnul Iohannis a acordat atenție temelor de interes național. Viorica Dăncilă avea obligația să discute cu președintele!”.

Deputatul Valeria Schelean mai spune că nu crede că refuzul vine de la premier: „Atitudinea nu-i aparține, după cum s-a comportat până acum, cred că nu l-ar fi refuzat pe președinte, dar cred că această atitudine i-a fost impusă de către domnul Dragnea”.

„Transformă guvernul într-o vulnerabilitate pentru România“

Declaraţiile parlamentarului de Caraş-Severin vin în contextul în care președintele Klaus Iohannis a cerut azi demisia premierului Dăncilă. „Ar fi trebuit să am o întâlnire la ora 11.00 cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ținut, dar asta n-are nicio importanță și nu schimbă cu nimic lucrurile pe care am intenționat să le comunic astăzi românilor. Întâlnirea urma să aibă ca tema centrală conflictul între Guvern și PSD, BNR pe cealaltă (…). Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greșeală, fiindcă în politică externă, dacă vorbim de documente secrete, trebuia să fie consultat președintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Constituție, în toate deciziile se statuează și se știe că este nevoie, în interesul României, de o consultare instituțională între premier și președinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autoritățile publice să colaboreze loial. Aceste lucruri nu au fost înțelese de doamna Dăncilă. Doamna Dăncilă spunea așa: jur să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor… suveranivatea independența teritorială. E jurămânitul pe care îl depunem noi și apoi obține demnități publice. Asta înseamnă nu doar că se respectă ad literam Constituția, legile țării, ci şi principiul colaborării loiale, deciziile CCR. Toate acestea, în interesul României și al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus pe 29 ianuarie, guvernul a fost învestit. Au trecut aproximativ trei luni de atunci, după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face față poziției de premier al României și transformă guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă din funcția de premier”, a mai spus Iohannis.