Valeria Schelean: „Justiția se înfăptuiește în sala de judecată, nu în sala de plen”

Deputatul PNL Valeria Schelean, a vorbit în cadrul dezbaterii “Independența Justiției și relațiile cu Parlamentul și Guvernul – factor decisiv în funcționarea Statului de Drept” despre percepția societății cu privire la o luptă care se dă în prezent între Parlament și procurori.

Există această percepție în rândul opiniei publice în ceea ce privește o relație conflictuală între procurori și Parlament când vine vorba despre încuviințarea cererilor de reținere sau arestare preventivă. În spatele acestei percepții există și o situație obiectivă de fapt. Dacă este să aleg doar anul de referință 2014, un an cu deosebită încărcătură politică având în vedere alegerile prezidențiale, Camera Deputaţilor şi Senatul au primit cereri din partea magistraților de încuviinţarea începerii urmăririi penale şi de arestare preventivă a 14 parlamentari, jumătate dintre acestea fiind respinse şi jumătate au fost aprobate pe bandă rulantă la sfârşitul anului, după prezidenţiale”, a explicat Valeria Schelean.

Deputatul PNL de Caraș-Severin a mai spus că în opinia sa, și în opinia Partidului Național Liberal, justiția trebuie înfăptuită de către magistrații-judecători, în sala de judecată. “Poziția mea, de Vicepreședinte a Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, dar mai ales poziția mea de avocat este că justiția se înfăptuiește în sala de judecată, nu în sala de plen. Parlamentarii, potrivit rolului desemnat de Constituție, pot să fie doar facilitatori ai înfăptuirii actului de justiție, prin votul de încuviințare a cererilor de urmărire penală în cazul miniștrilor și în cazul votului de încuviințare a cererilor de reținere și arestare preventivă în cazul deputaților și senatorilor”, a mai declarat Schelean.