VALERIA SCHELEAN: “Îl somez pe premier să ia măsuri pentru muncitorii de la Oțelu Roșu!”

Parlamentarul de Caraș-Severin a transmis în această după-amiază un comunicat de presă în cadrul căruia atacă dur politicile actualului Guvern.

Premierul Victor Ponta este ipocrit atunci când deplânge starea angajaților Lukoil. Cu atât mai mult cu cât Prim-Ministrul României și Guvernul său nu tratează în mod egal toți muncitorii din această țară, pentru că, în timp ce unora vrea să le ofere ajutor, de soarta altora nu se preocupă, se arată într-un comunicat de presă transmis de parlamentarul de Caraș-Severin.

În luna aprilie 2013, 470 de angajați ai Ductil Steel Oțelu Roșu au fost anunțați că și-au pierdut locul de muncă, după ce, încă din toamna lui 2012, se aflau în șomaj tehnic. “Captivi într-o zonă monoindustrială, în care locurile de muncă sunt atât de rare, acești foști angajați și-au terminat sau sunt pe cale să-și termine și ajutorul de șomaj. Unii dintre ei, având copii la școală și familii de întreținut, nu știu ce să mai facă. Vor să muncească, dar nimeni nu le dă o șansă”, a declarat Valeria Schelean.

În data de 17 septembrie 2014, Parlamentul European a aprobat o cerere a Guvernului României, depusă în data de 21 decembrie 2012, prin care foștii muncitori de la Mechel Câmpia Turzii și Târgoviște vor putea beneficia, din Fondul European pentru Ajustare la Globalizare, de 3,57 milioane de euro. Este încă prea puțin, dar măcar acești oameni au o speranță că există o preocupare în ceea ce îi privește, susține deputatul ACL.

“Nu aceeași este însă situația în ceea ce îi privește pe cei 470 de angajați disponibilizați de la Ductil Steel Oțelu Roșu. Așadar, îl întreb pe premierul României dacă: guvernarea din care face parte a făcut vreun efort pentru a obține astfel de fonduri și pentru zona pe care o reprezint în Parlament? A urmat Ministerul Muncii, prin Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, procedura prevăzută la punctul 1 al articolului 5 din Regulamentul nr. 1927/2006 privind înființarea Fondului European pentru Ajustare la Globalizare (înlocuit din decembrie 2013 de Regulamentul nr. 1309/2013), care cerea ca autoritățile naționale să se adreseze Comisiei Europene cu o solicitare de finanțare în termen de 10 săptămâni de la concedieri? Aștept răspunsul clar al guvernării Ponta în chestiunea muncitorilor de la Ductil Oțelu Roșu. În plus, aștept să văd ce intenționează să facă d-nul ministru Niță, dacă, luând în calcul situația excepțională, demarează discuțiile cu proprietarii ruși și ia în calcul posibilitatea cumpărării fabricii și redeschiderea ei”, subliniază parlamentarul de Caraș-Severin.

Valeria Schelean spune că în cazul în care se dovedește că Guvernul Victor Ponta nu a mișcat un deget pentru fabrica din Oțelu Roșu, atunci va face tot ce îi stă în putere ca “această guvernare, incompetentă și înstrăinată de grijile oamenilor, să plece cât mai repede. Pentru Oțelu Roșu, guvernarea Ponta, ca și orice guvernare social-democrată, nu mai reprezintă o alternativă”.

“Dacă este adevărat că Guvernul României, condus de Victor Ponta, a ales cu bună știință să sacrifice soarta a aproape 500 de familii, fără să ridice un deget pentru a încerca să-i ajute, consider că atât Premierul Ponta și întregul său cabinet pot fi acuzați de trădare!”, a concluzionat deputatul ACL. (P)