Valeria Schelean: „Am luat de fiecare dată atitudine în fața unor măsuri nedrepte ale executivului!”

Deputatul PNL Valeria Schelean, candidat în 11 decembrie pentru un nou mandat în Parlament, de pe prima poziție pe lista liberalilor cărășeni, a vorbit într-un scurt interviu despre realizările sale din primii patru ani petrecuți în Camera Deputaților, dar și despre planurile pentru următorii patru!

Ce ne puteți spune despre propunerile PNL pentru aceste alegeri parlamentare?

Decizia cu privire la propunerile noastre de candidați a avut la bază, pe lângă decalogul integrității” adoptat de către PNL în anul 2015, și criterii de competență și profesionalism. S-au propus oameni de valoare, care au performat atât în mediul privat, dar și în administrație publică. Am încercat să găsim un echilibru, incluzând pe lista noastră de candidați pentru alegerile parlamentare atât oameni noi, care s-au implicat politic relativ recent, dar și oameni cu experiență în acest domeniu și, în egală măsură, tineri și femei.

 

Care credeți că sunt motivele pentru care partidul dvs. v-a susținut pentru prima poziție pe lista de candidați pentru Camera Deputaților?

Cred că a contat atât pregătirea mea profesională de avocat, cu experiență de peste 13 ani de activitate neîntreruptă, dar și faptul că am fost unul dintre cei mai activi parlamentari ai județului nostru, care a luat de fiecare dată atitudine în fața unor măsuri nedrepte ale executivului, apărând, prin pârghiile pe care le are un parlamentar, interesele cărășenilor.

 

Pe ce s-a bazat activitatea dvs în calitate de parlamentar?

Activitatea mea ca parlamentar s-a conturat în jurul a două principii în care, ca și practician al dreptului, cred cu tărie: independența justiției și consolidarea statutului de drept și protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, cu preponderență în ceea ce privește dreptul la viață și integritate psihică și fizică. Din această perspectivă, văzând statisticile îngrijorătoare cu privire la numărul de victime ale violenței domestice, dar, cunoscând și procedura destul de anevoioasă de soluționare a unor cereri de emitere a ordinelor de restricție de către instanțele judecătorești, m-am implicat în remedierea acestor deficiențe a cadrului legislativ existent. Așa a devenit lege propunerea mea ca, pentru solicitările legate de emiterea ordinului de protecție, magistratul cauzei să fie obligat să pronunțe o soluție într-un termen de maximum 72 de ore de la data învestirii sale. Actul normativ adoptat la inițiativa mea a fost apreciat inclusiv la nivelul Departamentului de Stat al SUA.

Pe de altă parte, în calitate de vicepreședinte al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, dar și al Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru revizuirea Constituției, am militat pentru apărarea statului de drept, cu accent deosebit pe independența justiției și consolidarea democraţiei. În Parlament și în toate intervențiile mele publice, am vorbit de fiecare dată despre importanța unei justiții libere, înfăptuite de magistrați în sala de judecată, iar nu de către politicieni în sala de plen, dar și despre egalitatea cetățenilor în fața legii indiferent de funcția de demnitate publică ocupată.

Ca să închei, aș spune că nominalizarea mea pentru această candidatură reprezintă și o recunoaștere din partea colegilor mei a implicării mele constante în activitatea partidului atât la nivel județean, cât și la nivel național și pentru asta, vreau să le mulțumesc pentru că mi-au fost alături.

 Scelean-motiuni-si-numere

Care sunt, pe scurt, principalele priorități pe care vă propuneți să le urmăriți în mandatul viitor?

Îmi propun ca în viitorul mandat să aduc în discuția Parlamentului proiecte de acte normative pe teme esențiale pentru cetățean. Voi continua să militez pentru siguranța tuturor românilor, pentru protejarea instituției familiei iar, în particular, a victimelor violenței domestice și a drepturilor copiilor. Pe această temă voi susține o serie de legi menite să sporească protecția femeilor aflate în situații vulnerabile, să îmbunătățească cadrul legislativ împotriva violenței în familie, implicit prin înăsprirea limitelor pedepselor ce pot fi dispuse de către instanțele de judecată în astfel de situații.

În egală măsură mă voi implica în adoptarea unor soluții legislative care să ducă la reducerea șomajului în rândul tinerilor, care să îi încurajeze pe aceștia să se implice activ din punct de vedere antreprenorial, astfel încât și tinerii noștri să considere că România este cea mai bună opțiune pentru dezvoltarea lor profesională și pentru construirea unei cariere.

Nu voi neglija nici sistemul judiciar și, prin inițiativele mele legislative, voi continua să apăr independența justiției, să sprijin lupta împotriva corupției și să contribui la îmbunătățirea calității actului de justiție.

Și aș mai vrea să subliniez un lucru: cred că este timpul ca parlamentarii să gândească și să adopte norme juridice trainice, aplicabile pe termen mediu și lung. De cele mai multe ori lipsa predictibilității cadrului legislativ a fost un impediment în dezvoltarea economică a societății noastre. Cred că trebuie să existe mult mai multă implicare și responsabilitate a parlamentarilor în legătură cu procesul legislativ. Tocmai de aceea, cred cu tărie că viața de zi cu zi a românilor poate fi îmbunătățită doar printr-o viziune liberală, care pune în centrul atenției cetățeanul și nevoile sale.