Vaccinul împotriva SARS-CoV-2 și sarcina. „Simptomatologia este mai severă dacă boala COVID-19 apare în trimestrul II sau III”

ati tm (14)
untitled design set 970x90 px

Tot mai multe paciente însărcinate sau deja mămici ajung la ATI după ce sunt diagnosticate cu COVID-19. Este un aspect pe care medicii l-au observat în valul patru al pandemiei.

La Timișoara, de exemplu, în ultima lună au fost cazuri în care paciente de nici 30 de ani, proaspete mămici nevaccinate, au pierdut lupta cu noul virus. Asta, după ce au petrecut săptămâni întregi în zona roșie a Spitalului Județean imediat după ce au născut.

Medicii spun că multe femei însărcinate sau care vor să aibă copii se tem că vaccinul împotriva SARS-CoV-2 produce mai mult rău decât bine. Nimic mai fals, susțin specialiștii. În cadrul unui eveniment, organizat de Salvați Copiii, s-a discutat despre legătura dintre sarcină și această formă de imunizare.

„Vestea bună este că nimeni nu trebuie să treacă prin astfel de experiențe datorită existenței vaccinului. Sarcina este o vulnerabilitate pentru că alături de toate modificările fiziopatologice, fiziologice, care apar în sarcină vine și COVID-ul și amplifică situația. Simptomatologia este mai severă dacă boala Covid-19 apare în trimestrul II sau III. Această simptomatologie poate să ducă la un acces în Terapie Intensivă a gravidei de două ori mai frecvent decât femeia negravidă și la un risc de deces de aproape două ori mai mare. Asta e concluzia. Sunt date din SUA, însușite de CDC și de aceea ei au venit cu aceste recomandări încă de la sfârșitul lunii septembrie de a se vaccina toată lumea care vrea să rămână gravidă, care este gravidă, indiferent de vârsta sarcinii la început, în primele zile, sau la sfârșit, orice lăuză sau mamă care alăptează. Vaccinul nu reprezintă un risc pentru femeia însărcinată”, a explicat prof. dr. Radu Vlădăreanu, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

publicitate ziar expresb 1000x100

Mai mult, îl poate proteja și pe nou-născut.

„O infecție cu SARS-coV-2 care apare doar sub 14 zile față de momentul nașterii nu oferă posibilitatea organismului matern să producă acei anticorpi neutralizanți și pe care să îi transfere fătului și nou-născutului, aceștia având o capacitate de protecție față de infecția cu SARS-CoV-2 mult mai bună. O infecție care are loc, în cazul unei paciente vaccinate, înainte cu 14 zile de momentului nașterii va permite organismului să producă acei anticorpi”, a explicat prof. dr. Simona Vlădăreanu, medic primar Neonatologie.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/