În vreme ce responsabilii acțiunii de imunizare a populației anti-COVID, prin vocea lui Cătălin Alexandru, reprezentant DSU, susțin că vaccinul „nu este cumpărătură, ca românii să poată alege”, în țara vecină, Serbia, libertatea de alegere a vaccinului este garantată.
Serbia, o țară balcanică mică, care numără 7 milioane de locuitori, ocupă un loc fruntaș la nivel european în rândul statelor care au realizat un grad ridicat de imunizare. Se pare că elementul-cheie în procesul de vaccinare a fost acela că autoritățile au oferit cetățenilor libertatea de a alege între dozele de vaccin de la Pfizer-BioTech, Sinopharm din China, Sputnik din Rusia, opțiune care nu are aceeași aplicabilitate, spre exemplu, în România, unde, conform datelor transmise la începutul lunii, au ajuns peste 940.000 de doze de la Pfizer, 36.000 de la Moderna – urmând ca în scurt timp să ajungă și vaccinul produs de AstraZeneca – și unde procesul de vaccinare se desfășoară cu nenumărate sincope, ca urmare a problemelor întâmpinate pe platforma de vaccinare, a dozelor de vaccin insuficiente comparativ cu numărul celor care doresc să se vaccineze, precum și din pricina centrelor de imunizare nefuncționale în proximitatea zonelor de domiciliu.
„Vaccinul nu este cumpărătură, ca românii să poată alege. Nu merge fiecare și alege ce vrea, decizia aparține medicilor și cine nu vrea să se supună e liber să nu se vaccineze.”, declara, zilele trecute, Cătălin Alexandru, reprezentant DSU, în cadrul unei conferințe de presă.
Faptul că guvernul sârb a reușit să contracteze până acum 1 milion de doze de vaccin din China și alte zeci de mii de doze de la alți producători, Serbia clasându-se astfel pe locul doi cu cea mai mare rată de vaccinare din Europa, dovedește indubitabil că atunci când competența se împleteşte cu responsabilitatea, chiar și o țară mică, non-UE, poate da o lecție de sănătate publică țărilor avansate din Uniunea Europeană.
Sursa foto principal: hotnews.ro.
Sursa foto: romaniatv.net.