Vaccinul antigripal sub formă de spray nazal – inovația care ține înțepăturile și virușii la distanță

Vaccinarea copiilor pentru a le stimula organismul să facă anticorpi nu trebuie să-i mai sperie pe părinți, întrucât, astăzi, în cazul gripei, vaccinul clasic, prin injecție în braț, are o nouă alternativă: vaccinul sub formă de spray nazal – o modalitate pe cât de la-ndemână, pe atât de eficace.

Medicul pediatru de la malul Dunării, Lucica Stoica, atrage atenția că, pe lângă o igienă corectă, hidratare, dar și o alimentație corectă, vaccinarea copiilor contribuie în mod definitoriu la imunizarea organismului acestora. În același timp, specialistul le aduce la cunoștință adulților care nu vor să-și mai vadă micuții înțepați cu acul că, acum, există o nouă metodă la care pot apela și anume: vaccinul gripal sub formă de spray.

Cu privire la modul de aplicare, dar și vârsta la care acest spray poate fi administrat, Stoica a subliniat pentru expressdebanat.ro: „Se aplică foarte ușor. Poate fi administrat copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. La cei care nu au fost vaccinați niciodată se dau două doze: o doză la patru săptămâni și apoi încă o doză. Aplicarea este simplă, banală. Clar nu există ac, nu există înțepătură. Aplicarea e mult mai comodă pentru copii. E clar că va sta copilul mai simplu la dat cu spray în nas decât la injectat”.

Referitor la eficiența metodei ingenioase, specialistul în pediatrie dă asigurări că această metodă are același efect asemeni variantei clasice însă, pentru că se absoarbe prin mucoasa nazală, „trebuie să apeși cu spirit de răspundere pe pistonul recipientului respectiv, asta ca să se pulverizeze. Dacă dai încet există șansa să se scurgă picătura și să nu fie absorbită cum trebuie”.