Vaccinul anti-Covid-19 și infertilitatea: „E o inepție”

insarcinata

Pe rețelele de socializate încă circulă zvonuri conform cărora femeile ar putea deveni infertile în urma vaccinării împotriva Covid-19. Specialiștii spun că nu există studii care să confirme acest lucru, iar îngrijorarea oamenilor este nefondată.

Afirmația că vaccinul ar putea reduce fertilitatea a venit din ideea că există proteine ​​în placentă care au unele asemănări cu Spike, astfel încât anticorpii care blochează Spike s-ar putea atașa și de placentă.

Proteinele virale și placentare nu sunt suficient de similare pentru ca acest lucru să se întâmple, iar studiile de laborator au confirmat că anticorpii produși în urma vaccinării nu se leagă de proteina umană implicată în dezvoltarea placentei. Potrvit CNCAV, „dacă anticorpii împotriva Spike ar fi cauzat probleme în dezvoltarea placentei, ne-am fi așteptat să vedem o rată mai mare de avorturi spontane la persoanele cu sarcină timpurie care au făcut COVID-19, iar acest lucru nu a fost observat”.

Mai mult, există temeri că infertilitatea ar putea surveni la vârste tinere, odată ce copilul a fost vaccinat anti-Covid-19.

„E aproape o tâmpenie. Pe cine s-a studiat acest lucru, de vârstă pediatrică? Ce măsurători s-au făcut? La ce ne gândim? Sau ce secreții umane au fost implicate? Că putem să trecem în domeniul bancurilor foarte ușor. Asta este o inepție. Da, vaccinurile au toate efecte secundare, precum are și aspirina, precum paracetamolul îi omoară pe cei cu insuficiență hepatică sau cu afectare în sfera hepatocitului. Toate au efecte adverse, toate au două fețe ale monedei. Uneori poate să ajute, dar orice substanță poată să devină toxică. Depinde doza, depinde momentul, depinde constelația în care îl vaccinezi pe copil. Sigur că dacă îl vaccinezi în timp ce are febră 39.5 și dezvoltă o otită sau o altă boală, vor apărea probleme. Asta nu se recomandă nici la adult. Sunt citate cazuri de miocardită în vaccinologie și desigur și în această vaccinare a coronavirozei. Am avut raporturi și e firesc să fie așa. Au fost colegi de peste ocean care au raportat cazuri. Ele sunt posibile, dar într-un procent mult mai scăzut decât infectarea și mult mai scăzut decât decesele produse prin boală”, a mai spus prof. univ. dr. Mihai Gafencu.

În schimb, există studii privind calitatea lichidului seminal, înainte și după vaccinare. Vaccinarea nu modifică numărul de spermatozoizi sau calitatea acestora – este concluzia cercetătorilor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/