Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că țara noastră nu primește suficiente doze de vaccin anticoronavirus. Pentru a putea continua campania de vaccinare, s-a decis amânarea programărilor pentru persoanele din activitățile esențiale. În cazul lor, imunizarea se va decala cu 10 zile. Cel mai probabil, nu-i mai pasă nimănui dacă profesorii vor fi sau nu vaccinați când vor reveni la ore…
Persoanele din activitățile esențiale care au fost deja programate la vaccinare nu se vor mai putea imuniza la data anunțată. Este valabil în cazul programărilor stabilite din 28 ianuarie. Acestea se vor amâna pentru 8 februarie, decalându-se astfel toate celelalte programări care s-au făcut inițial până în 15 februarie. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, spune că această măsură nu se va aplica în cazul persoanelor care au fost deja imunizate cu o primă doză de vaccin anticoronavirus, nici în cazul celor care suferă de boli cronice sau au peste 65 de ani și s-au programat deja la vaccin. Sunt totuși afectați 35.304 români care s-au programat deja.
Ce se va întâmpla însă cu angajații din învățământ, spre exemplu? S-a bătut monedă pe înscrierea profesorilor la vaccinare ca o măsură de siguranță în vederea redeschiderii școlilor din 8 februarie, s-au făcut chiar și liste cu cei care vor să se vaccineze, iar anunțul de astăzi anulează totul. Nu există nicio șansă ca angajații din educație să se prezinte în fața elevilor gata vaccinați. Mulți dintre ei, nici măcar cu o primă doză.
Valeriu Gheorghiță dă de înțeles că vinovată este firma producătoare, care în săptămâna 18-24 ianuarie a livrat României doar jumătate din dozele promise, fapt ce ar fi dat peste cap socotelile din țara noastră, deficitul de doze ajungând deja la peste 117.000.
„Este o situație de moment”, spune Valeriu Gheorghiță, care ne-a transmis astăzi că, potrivit contractului încheiat cu Pfizer, peste 20 de milioane de doze de vaccin anticoronavirus trebuie să ajungă în România până în luna septembrie.