Un caransebeșean este în topul listei de zece start-upuri străine cu cofondatori români

Cu peste 240 milioane de euro strânși în Seria A, B și C, în a doua jumătate a anului trecut, cele 10 start-upuri au crescut de aproape 10 ori mai mult decât cele din România.

Pe siteul www.activize.tech se regăsește o listă cu cele mai notabile start-upuri având cofondatori români care locuiesc în străinătate, cu runde notabile de strângere de fonduri în ultimul an.

Pe locul I se află caransebeșeanul Călin Popescu, care în a doua jumătate a anului trecut a inițiat Start-upul german Vaha, în calitate de CTO, și a primit o investiție nedivulgată condusă de Unbound și care a inclus și contribuții de la Porsche Ventures, precum și de la investitorii existenți HV Capital și fondul Rocket Internet Global Founders Capital. Vaha este o oglindă inteligentă care ajută utilizatorii să rămână într-un flux progresiv de dezvoltare fizică și mentală, conectându-i cu un antrenor personal.

leader board 728 x 90 px

De ani buni, Călin Popescu s-a stabilit la Berlin, după ce a absolvit Colegiul Traian Doda din Caransebeș și studiile universitare la Cluj-Napoca. Călin Popescu este cofondatorul companiei Vaha, cu sediul în Germania, start-up hardware pentru fitness. Vaha, fondată în 2019 de CEO-ul Valerie Bures, a dezvoltat o oglindă multifuncțională de fitness care funcționează ca un televizor inteligent. Utilizatorii pot face antrenamente sau coaching pe oglindă, precum și conferințe video. Călin Popescu a mai fondat şi companiile Orkiee şi Work Cycle, care nu au avut succesul scontat.

Nici măcar această piaţă care ar trebui să fie o nişă nu e goală de rivali, existând aici Peloton şi Mirror. Vaha este de fapt o evoluţie a ideii din Pixformance, un dispozitiv de fitness adaptat pentru un număr mare de persoane.