Vaccinarea împotriva infecției cu SARS-CoV-2 a viitoarelor mămici este recomandată de către Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România

Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România face un nou apel către toate gravidele pentru a se vaccina cât mai repede împotriva SARS-CoV-2, cu atât mai mult cu cât milioane de femei gravide de pe tot globul au făcut-o deja!

„Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Toate datele acumulate în ultimele 19 luni confirmă fără dubiu că:

  1. Boala Covid-19 la gravide crește riscul de naștere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei.
  2. Vaccinarea scade riscul de infecție cu virusul SARS-CoV-2 de peste 5 ori
  3. Vaccinarea scade riscul de boală COVID-19 severă și cel de a ajunge la spital e de 10 ori mai mic
  4. Vaccinarea scade riscul de deces al gravidelor infectate SARS-CoV-2 de 11 ori
  5. Vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung și la făt atât prin placentă, înainte de naștere, cât și prin laptele matern, după naștere.
  6. Vaccinul este sigur pentru gravidă și făt.
  7. Vaccinarea nu afectează în niciun fel fertilitatea feminină sau masculină, nici prezentă și nici viitoare. Boala COVID în schimb poate afecta grav fertilitatea.

Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscați viața voastră și mai ales viața copilului pe care îl așteptați. Cu un singur gest simplu, sigur și la îndemână puteți să vă protejați, împreună cu bebelușul”.

În numele Biroului Executiv al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, comunicatul este semnat de președintele acestui for, prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu.