Începe campania de vaccinare a vulpilor!

Vulpile din Caraş-Severin vor fi vaccinate antirabic manual de către medicii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţ. Zilele acestea vor fi distribuite şi materiale informative referitoare la campania de vaccinare, la nivelul localităţilor cărăşene.

După ce a demarat o campanie de informare la nivel judeţean privind vaccinarea antirabică la vulpi, DSVSA desfăşoară zilele acestea vaccinarea antirabică la vulpile din Caraş-Severin. Pentru a preveni răspândirea rabiei la animalele sălbatice din judeţ, medicii din cadrul DSVSA vor distribui peste 2.100 de momeli vaccinale Asociatiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor, Directiei Silvice şi fondurilor de vânătoare private.  Reprezentanţii fondurilor împreună cu medicii veterinari zonali le vor distribui, ulterior, în vizuinile din jurul localităţilor, precum şi în cele 76 de fonduri de vânătoare. Totodată, vor fi difuzate afişe de atenţionare şi informare, materiale informative referitoare la campania de vaccinare la vulpi, la nivelul localităţilor cărăşene.

,,Pentru anul 2013, programul de supraveghere, control şi eradicare a rabiei se va desfăşura pe toată raza judeţului şi se va aplica la întreg efectivul de vulpi. Realizarea eficientă a acestui program va diminua şansele răspândirii rabiei la populaţia de animale domestice şi sălbatice din speciile receptive, eliminând riscul transmiterii rabiei la om şi permiţând astfel ţării noastre să obţină statutul de ţară liberă de turbare”, a declarat medicul Cristian Boşneag, coordonatorul acţiunilor.
 
Obiectivele programului

În cadrul campaniei, medicii veterinari vor supraveghea rabia în populaţia de animale sălbatice din Caraş-Severin, vor controla rabia în populaţia de vulpi din judeţ, vor monitoriza vaccinarea orală în populaţia de vulpi, vor supraveghea prevalenţa rabiei în populaţia de animale domestice, inclusiv câini şi pisici. La minimum 45 de zile după finalizarea acestei campanii, va fi efectuată vînătoarea de vulpi, pentru a se face evaluarea eficienţei vaccinării.

,,Tot în această perioadă va avea loc şi o campanie de informare a populaţiei cu privire la realizarea acţiunilor de vaccinare antirabică a vulpilor, dar şi a unor măsuri de prevenire şi a unor reguli ce trebuie respectate de cetăţeni. De asemenea, urmează să se desfăşoare şi campania de vaccinare antirabică la câini şi pisici, aceasta fiind gratuită”, mai explică medicul Cristian Boşneag.