Primarul Lugojului recunoaște că proiectul noului spital are o finanțare record, dar situația actuală este una delicată.
Calin Dobra, primarul municipiului Lugoj, a vorbit despre situația la zi a celui mai mare proiect de investiții din istoria Lugojului, noul spital, pentru care a fost semnat un acord de finanțare de 151 de milioane de euro.
„Situația este delicată pentru că de doi ani suntem în instanțe și alte proceduri. Eu am avut o întâlnire cu cadrele medicale de la Spitalul Municipal Lugoj și am vrut să le prezint ce se întâmplă legat de proiectul cu spitalul nou. Am rămas surprins și eu de surprinderea lor, pentru că, trebuie să vă spun, din păcate ei n-au fost informați și nu știau detalii, în afară de informațiile publice, apărute în presă. Să nu uităm că proiectul s-a demarat în 2022, odată cu studiul de pre-fezabilitate, apoi cu studiul de fezabilitate. Gândirea acestui proiect trebuia făcută împreună cu cu specialiștii de acolo, din spital”.
Două riscuri majore
În context, Dobra a evidențiat două riscuri majore: „Să avem un spital nou, cu finanțare de 750 milioane de lei, este un lucru extraordinar, dar nimeni nu spune că implementarea acestui proiect are două riscuri majore. Primul: în momentul în care demolăm spitalul existent, trebuie să ne gândim ce se întâmplă cu pacienții și cu activitatea medicală propriu-zisă, până la realizarea noului spital. Al doilea risc major este cel financiar. Neimplementarea acestui proiect duce la angajarea municipiului Lugoj la plată până la finalul valorii proiectului din bugetul local, sumă pe care nu avem de unde s-o acoperim. Sunt chestiuni care nu s-au discutat, s-au luat doar decizii pe repede-înainte. Vorbim aici de decizii majore, cu un impact extraordinar. Iar impactul cel mai mare este de a demola fără a avea spații unde să asiguri actul medical”.
Etapa actuală
Despre lungul șir de procese și de amânări ale pronunțării instanțelor, am relatat pe larg în ultimii ani. Care este situația la ora actuală?
„Spitalul a fost într-o acțiune în instanță, deoarece decizia echipei de evaluare a licitației a fost de a desemna un anumit câștigător, celălalt concurent a contestat la CNSC, CNSC a dat o reevaluare, noi am atacat în instanță, iar instanța a dat câștig de cauză CNSC-ului. Acum suntem în faza în care, când vom primi în mod oficial decizia sentinței, echipa de evaluare va trebui să reia evaluarea ofertelor. Așadar, așteptăm comunicarea oficială pentru reevaluare”, explică șeful administrației locale.
Cu alte cuvinte, un fel de „punct și de la capăt”. Problema este că toate aceste amânări și procese au dus proiectul la un termen aproape imposibil. Suntem în februarie 2025, iar acest proiect trebuie închis în mai 2026.
Actualul primar Dobra spune că nu-și dorește ca acest proiect să cadă, din contră, dar este vorba de „construcția a 15.000 mp spații pentru actul medical, plus un proiect separat pentru achiziția de echipamente medicale, unde nu s-a demarat absolut nimic”.
De ce? Pentru că fișele pentru echipamentele medicale trebuie să fie realizate de firma care va câștiga execuția noului spital.