Pe zi ce trece apar tot mai multe semne care indică faptul că decizia președintelui Dunca de a renunța la reabilitarea celor trei clădiri ale spitalului din Reșița nu a fost deloc una inspirată.
Staționarul 1 al Spitalului Județean de Urgență Reșița ar avea nevoie urgentă de reabilitare, potrivit imaginilor făcute publice de liderul PMP Caraș-Severin, Lucian Voina. Clădirea prezintă crăpături serioase, pe unde inevitabil se infiltrează apa, prejudiciul fiind, cel mai probabil, mai mare decât pare din exterior.
Această clădire, la fel ca celelalte două aparținând Spitalului Județean, ar fi putut fi reabilitate odată cu proiectul câștigat de fosta administrație județeană, doar că Romeo Dunca a preferat să renunțe la finanțare susținând că va face un spital modular și unul județean nou-nouț. Realitatea este însă alta: modularul s-a prăbușit înainte de ridicare, când președintele Dunca și-a dat seama că proiectul cu doar vreo 60 de paturi costă prea mult, iar spitalul județean încă așteaptă să intre pe vreo listă de finanțare.
Între timp, pacienții sunt tratați în aceleași clădiri vechi ale spitalului, îmbunătățiri fiind aduse doar acolo unde a pus mâna societatea civilă. Din păcate, nu toate reparațiile pot fi acoperite de oamenii de bună credință. Este și cazul crăpăturilor apărute în clădirea Staționarului 1.
„Va ajunge Spitalul Județean – Marila 2? Este o întrebare la care m-am gândit atunci când am trecut pe lângă noua clădire UPU și ridicându-mi privirea către clădirea spitalului județean, am văzut imaginile cu un posibil dezastru. Dacă va fi așa, vinovatul este exclusiv președintele CJ Romeo Dunca și toți cei care au votat renunțarea la proiectele cu ajutorul cărora s-ar fi reabilitat energetic staționarul 1, 2 și 3. Concluziile le puteți trage dumneavoastră…”, spune liderul PMP.
S-a renunțat la proiectul de reabilitare și ce s-a făcut în schimb? S-a câștigat un proiect european cu o finanțare colosală, circa 50 de milioane de euro, pentru amenajarea de trasee cicloturistice în județ pe o distanță de vreo 700 de kilometri! Nu spune nimeni că este ceva rău, dar dacă ne uităm la nevoile imediate, acest proiect pare unul complet inutil. Asta nu l-a oprit pe președintele Romeo Dunca să sublinieze recent că, datorită acestei finanțări și altor două proiecte câștigate pe PNRR (reabilitarea Muzeului Banatului Montan și a Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Christiana” Bocșa), județul Caraș-Severin este pe locul întâi, alături de Cluj, la sumele atrase prin PNRR.
„Au trecut doi ani și șapte luni, iar noi încă așteptăm ca Romeo Dunca să dezvolte județul. Desigur că mulți se așteaptă să felicităm actuala administrație pentru că suntem pe locul 1 alături de Cluj la absorbția de fonduri europene… dar nici nu aș vrea să mă gândesc cât de în urmă rămânea Clujul dacă reabilitam și staționarele. Oameni buni, ne rupem mașinile pe drumurile județene, ne cad spitalele și noi ajungem pe locul 1 cu pistele de biciclete… Probabil nu mai e nimic de dezvoltat în CS???”, se întreabă retoric Lucian Voina.