Universitatea de Vest din Timișoara urcă o poziție față de anul precedent, reușind să se claseze pe poziția a patra la nivel național, cu zece puncte obținute în urma procesului de evaluare. Această situare în ascensiune a UVT reprezintă o confirmare a dinamicii educaționale și de cercetare a UVT, vizibilă în ultimii ani.
Raportul a fost elaborat de către membrii High Level Experts Group, numiți în 2016 de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, beneficiind și de sprijinul Asociației Ad Astra a Cercetătorilor Români, și este publicat cu suportul asociației.
Metarankingul Universitar include în analiză 91 de universități active din România (54 publice şi 37 private) dintre care doar 30 (toate publice) au fost apreciate ca având vizibilitate și prezență internațională.
Similar edițiilor anterioare, evaluarea universităților prin acest Metaranking a constat în identificarea universităților din România cu o minimă vizibilitate internațională (prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și a căror activitate a generat impact în aria academică internațională.
Universitățile românești nominalizate au înregistrat un punctaj total de 139 de puncte, fiind incluse în analiză doar acele universități care au cel puțin o prezență în unul dintre cele nouă ranking-uri internaționale conform metodologiei Metarankingului Universitar 2019. Ca urmare a procesului de evaluare universitățile din Consorțiul Universitaria au obținut 55 de puncte dintr-un total de maximum 139 de puncte (40% din punctajul total).
Prezența învățământului superior timișorean este evidențiată în acest Metaranking prin includerea a trei universități care au cumulat peste 11% din punctajul total (16 puncte, dintre care UVT – 10 puncte, UPT – 3 puncte, UMFVBT – 3 puncte).