USR-PLUS vrea ca Timișoara să aibă un grădinar-șef. Fritz spune că plantează, în primul mandat, 25.000 de copaci în centura verde a orașului

Timișoara are nevoie de un primar, și nu de un „prim drujbaș”, a declarat astăzi candidatul USR-PLUS la Primăria Timișoara. Dominic Fritz a prezentat planul uniunii pentru un oraș verde. Printre obiectivele sale se numără numirea unui grădinar-șef și integrarea parcurilor din oraș într-o rețea metropolitană verde-albastră în jurul canalelor de desecare. 

„Declinul spațiilor verzi din Timișoara nu s-a întâmplat pur și simplu, ci este un rezultat direct al unei politici în care asfaltarea, betonarea primează, în care se înțelege «dezvoltare în forță» ca ceva fiind opus naturii și ecologiei. Noi trebuie să ajungem la o înțelegere a dezvoltării moderne și urbane unde economia și ecologia contribuie la calitatea vieții timișorenilor. Eu voi fi primarul Timișoarei și zic «primarul Timișoarei», nu «prim drujbașul Timișoarei»”, a declarat astăzi Dominic Fritz.

În opinia sa, una dintre problemele cu care se confruntă Timișoara este aceea că autoritățile locale nu au reușit să extindă spațiile verzi din oraș și cheltuiesc ineficient banii pentru întreținerea acestora.

„Cheltuim foarte mulți bani pe întreținere, dar într-un mod foarte prost. A fost încredințat un contract societății Horticultura cu 4 milioane de euro mai scump decât cel anterior, pentru aceeași muncă, și trebuie să ne întrebăm pentru ce atâția bani. Cheltuim aproape 50 de milioane de lei pe an pe întreținere și în suma asta nu este inclus niciun leu pentru extinderea spațiilor verzi. Timișoara trebuie să devină din nou un oraș verde, nu doar în centru, ci și în cartiere”, a explicat Fritz.

Planul prezentat de candidatul USR-PLUS la Primăria Timișoara are la bază trei piloni: restructurarea felului în care sunt administrate spațiile verzi în Primărie, protejarea și extinderea lor. Dominic Fritz spune că își propune ca în următorii ani să se ajungă de la 16 mp spații verzi/locuitor la 20 mp de spațiu verde per cap de locuitor.

„Noi vrem să reînființăm postul de grădinar-șef angajat printr-un concurs internațional cu experiență atât pe patrimoniu peisagistic, cât și de dezvoltare a spațiilor verzi. O să elaborăm registrul local al spațiilor verzi. Vom folosi o platformă de software specializată. Acest registru va fi o inventariere, o să știm despre fiecare copac din Timișoara identitatea lui, vârsta, starea de sănătate, un fel de recensământ. O să reactivăm statutul de arie protejată a Parcului Botanic. O altă măsură va fi centura verde a orașului, în jurul Timișoarei. Vom avea o colaborare cu primăriile din jurul Timișoarei pentru această centură verde.  Și în primii patru ani ne propunem să plantăm 25.000 de copaci din această centură de protecție”, a mai declarat Fritz.

Useristul a mai vorbit și despre canalele de desecare din jurul Timișoarei, construite în ultimii 200 de ani, „o comoară incredibilă” pe care intenționează să o transforme într-o zonă metropolitană de parcuri.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/