USR PLUS Timiș: un senator și 3 deputați în viitorul Legislativ. Cătălin Drulă vorbește despre aberațiile sistemului de redistribuire

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Alianța câștigătoare a alegerilor parlamentare în Timiș va trimite în Parlamentul României un senator și trei deputați. Deputatul USR PLUS, Cătălin Drulă, vorbește deja despre intenția de modificare a legislației electorale, după ce, în urma redistribuirii, social-democrații, spre exemplu, vor trimite în Legislativ doi senatori, deși scorul înregistrat în județ este mai mic decât cel obținut de USR PLUS. 

USR PLUS a obținut în urma scrutinului din 6 decembrie un scor de 29%. Pe locul doi se situează PNL cu 24% și PSD cu 19%. Viitorii parlamentari USR PLUS de Timiș vor fi: Raul Trifan (Senat), Cătălin Drulă, Daniel Toda și Nicu Fălcoi (Camera Deputaților).

„Ar trebui ca delegația noastră să fie mai mare conform rezultatului pe care l-am obținut, dar astea sunt detaliile și aberațiile sistemului de redistribuire. (…) 34% avem noi după redistribuire, în județ, PSD are 23%. Noi vom trimite un senator, ei trimit doi senatori. Deci cu două treimi din scorul nostru, ei vor trimite doi senatori și noi unul singur. Asta e aberant. O modificare (n.r, în legislația electorală) ar putea fi limitarea rotunjirii restului la maxim 1. Asta va produce la capătul redistribuirii, într-o fază a treia, încă niște aberații, dar mai mici. Adică tot vom avea un reprezentant UDMR din Tulcea, dacă știți acel faimos caz din 2016. E important ca legile electorale să iasă dintr-o comisie de cod electoral”, a explicat deputatul Cătălin Drulă.

În privința viitoarei guvernări, USR PLUS este pregătit să treacă la Putere, a mai spus Drulă.

1000x100 (4)

„Partidele non PSD, cu excepția acestui nou partid naționalist care a intrat în Parlament vor putea forma o majoritate. O majoritate nu atât de mare pe cât ne-am fi dorit, asta este și din cauză că PNL a subperformat la nivel național. USR PLUS este gata de guvernare. Vom începe în cel mai scurt timp discuțiile cu PNL și probabil că și UDMR va face parte din acest arc guvernamental.”, a mai declarat Drulă.

USR-iștii evită un răspuns fără echivoc cu privire la susținerea lui Ludovic Orban – premier și în Guvernul ce urmează să fie format după parlamentare.

„Vom avea discuții la Cotroceni cu președintele Iohannis, dar în mod sigur premierul trebuie să fie o figură credibilă și acceptată de ambele partide. Discuțiile sunt deschise, nu putem noi avea pretenții, având scorul mai mic, să venim noi cu propunerea de premier. Cred că e important ca oamenii care au subperformat să își asume acest lucru. Cred că mai degrabă trebuie să ne întrebăm dacă pentru electorat a fost o opțiune viabilă (n.r, Ludovic Orban) și rezultatul de ieri înclină spre varianta nu. E important ca România să aibă un premier credibil, o figură care să nu fie uzată, un om competent care să poată să implementeze acel program de guvernare.”, a explicat Drulă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/