USR-istul Mihai Goțiu îi trimite la Moldova Nouă pe miniștrii Mediului și Economiei! Poate așa văd și simt și ei efectele poluării transfrontaliere!

Senatorul USR îi ia din nou la întrebări pe cei care se fac că nu văd praful ce poartă în aer deșeuri miniere peste Dunăre, până la vecinii sârbi. Praf ridicat de pe iazul de decantare Boșneag de la Moldova Nouă!

Iazul de steril de la Boșneag, Moldova Nouă, este cunoscut în detaliu de către autoritățile române, făcând obiectul unei proceduri de infringement declașată de Comisia Europeană față de țara noastră, a unei condamnări la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și a unei modificări legislative al cărei scop a fost facilitarea alocării de fonduri bugetare pentru ecologizarea lui.

În urma corespondenței dintre Ministerul Economiei, cel al Mediului și politicianul Goțiu, acesta din urmă a fost informat că soluția umectării iazului Boșneag-extindere, o soluție provizorie pentru o perioadă nedeterminată de timp, este singura viabilă în vederea conservării obiectivului aflat în proprietatea statului, dar și singura capabilă să țină praful nociv sub control.

Din cauza nerespectării calendarului agreat de Comisia Europeană pentru finalizarea lucrărilor de ecologizare la Moldova Nouă (decembrie 2018), dar și a faptului că, în aprilie 2019, iazul de decantare Boșneag continuă să producă evenimente/accidente cu efecte toxice pentru mediu și populația din zonă, Goțiu solicită celor două ministere să demareze un control la fața locului și să răspundă la următoarele întrebări:
1. Care este cauza împrăștierii norului de praf cu deşeuri miniere de la iazul Tăuşani – Boşneag? Ce nu a funcționat? Soluția nu a fost implementată la timp sau a fost implementată, dar nu funcționează?
2 .Care sunt pagubele produse, cine este responsabil și cine și cum va fi tras la răspundere pentru catastrofa ecologică produsă?
3. ONG-ul de mediu GEC Nera a propus folosirea unei consolidări vegetative a iazului. A fost luată sau nu în considerare o asemenea soluție de ecologizare, iar, dacă răspunsul este negativ, de ce? Ce alte soluții au mai fost luate în discuție?
4. Care este soluția pentru ecologizarea reală și pe termen lung a iazului de la Boșneag?
5. Comisia Europeană a fost informată despre acest accident și care sunt sancțiunile pe care statul român le riscă din cauza producerii lui?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/