USR acuză politizarea CCR. Trifan: „Deciziile Curții, date ca să nu supere sponsorii politici”

raoul trifan
1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Senatorul USR de Timiș Raoul Trifan vorbește despre depolitizarea CCR, după ce Curtea a dat o decizie cu privire la Legea bugetului de stat care îi nemulțumește pe usr-iști. În context, Trifan aduce în discuție o inițiativă legislativă depusă în Parlament care conține modificări în ceea ce privește numirea judecătorilor constituționali, dar și numărul acestora. Însă aceste prevederi se regăsesc înscrise în Constituția României, iar pentru modificarea Legii fundamentale nu există, la această dată, consens parlamentar. 

Raoul Trifan acuză CCR că emite decizii care sunt în favoarea partidului care ar fi numit majoritatea de la Curte. Ca argument, senatorul USR invocă cea mai recentă hotărâre a judecătorilor dată pe sesizarea depusă de usr-iști la Legea bugetului de stat pentru 2022.

„USR a sesizat Curtea pe mai multe motive, principalele fiind că guvernanții folosesc bugetul public ca pe o pradă de război, împărțindu-l între ei, nelăsând nimic pentru comunitățile care nu sunt păstorite de partidele din coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR. CCR spune că bugetul este constituțional, dar, făcând referire la articolele care au făcut obiectul sesizării, mai exact la cele care dau posibilitatea finanțării din bani publici a unui partid care nu a candidat în alegeri, cel al fostului securist Dan Voiculescu, PP-usl, Curtea spune că articolele sunt constituționale în măsura în care se operează modificări legislative pe Legea partidelor politice înaintea punerii în aplicare a acelor prevederi. Un nonsens, practic. CCR ne spune că negrul e alb, dacă în viitor dăm cu unpic de var peste el. Este limpede că o astfel de logică întortocheată a fost folosită pentru a schimba sensul deciziilor Curții și nu este deloc prima oară. Curtea condusă de domnul Dorneanu fiind notorie pentru genul acesta de decizii cu susul în jos, date ca să nu supere sponsorii politici.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, Raoul Trifan.

USR a încercat, printr-un proiect depus legislatura trecută, să aducă modificări la Legea de funcționare a CCR, modificări care vizau structura acesteia. Parlamentarii usr-iști voiau să crească numărul judecătorilor de la 9 la 12, 6 dintre aceștia să fie numiți de asociațiile profesionale, dar și creșterea vechimii necesare de la 18 la 25 de ani. Inițiativa a fost respinsă definitiv în 2018, de Senat, cameră decizională.

1000x100 (4)

În plus, structura Curții Constituționale este definită chiar în Constituția României. La articolul 142 (2) se spune că CCR este compusă din 9 judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. La aliniatul 3 se prevede că trei judecători sunt numiți de Camera Deputaților, 3 de Senat și 3 de președintele României. Articolul următor, 143, explicitează faptul că judecătorii „trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior.”

„Vom veni cu alte proiecte care să depolitizeze CCR pe cât posibil fără să fie nevoie de schimbarea Constituției, dar acest lucru va fi posibil doar când va fi voință politică în Parlament pentru această reformă. CCR tinde să dea rezultate favorabile partidului care a numit majoritatea, în acest moment este PSD. Modificări de genul acesta sunt necesare în foarte multe puncte. Și la Avocatul Poporului care ar trebui să reprezinte interesele oamenilor, dar de fapt este încă o unealtă în mâinile puterii. Sunt multe lucruri din acestea care trebuie modificate și în arhitectura legislativă și în Constituție. O să vedem când va exista voință la nivel parlamentar pentru aceste modificări foarte necesare, spun eu.”, a concluzionat Trifan.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/