România trebuie să fie acceptată în Schengen. O spune chiar președinta Comisiei Europene. Ursula von der Leyen i-a transmis o scrisoare de susținere europarlamentarului Eugen Tomac, liderul PMP.
După ce Austria a refuzat să-și dea acceptul pentru intrarea României în Schengen, președintele PMP, Eugen Tomac, a anunțat că începe demersurile pentru a da în judecată Consiliul European. I-a transmis o adresă și șefei Comisiei Europene, căreia i-a prezentat argumentele pentru care țara noastră ar trebui să fie admisă în zona de liberă circulație.
Ursula von der Leyen a răspunsul acelei adrese, exprimându-și susținerea față de acceptarea României în Schengen:
„Comisia regretă rezultatul votului recent privind extinderea Schengen cu referire la România și la Bulgaria. Ambele state și-au demonstrat cu vârf și îndesat devotamentul față de proiectul Schengen. Extinderea Schengen rămâne o prioritate pentru Comisie și facem apel către Consiliul European să facă pașii necesari pentru o decizie cât mai rapidă în acest an pentru ca România și Bulgaria să devină parte a spațiului Schengen.
Cât privește România, ați evidențiat în mod corect faptul că s-a stabilit încă din anul 2011 că a îndeplinit cu brio condițiile necesare și este pregătită să acceadă în Schengen. România (…) a mers dincolo de ceea ce era necesar prin acceptarea verificărilor riguroase.”
Despre demersul lui Eugen Tomac și susținerea de care se bucură această inițiativă a vorbit și liderul PMP Caraș-Severin, Lucian Voina. „A fost singurul politician care a avut curajul, pentru că asupra lui s-au exercitat tot felul de presiuni din stânga, din dreapta. Adică tot poziția ghiocel trebuia să o luăm față de Bruxelles. Demersul nu a rămas fără ecou pentru că Ursula von der Leyen a trimis o scrisoare personală adresată lui Eugen Tomac unde spune cu subiect și predicat că România trebuie să intre în Schengen în această toamnă. Procedural nu știu dacă se va întâmpla asta, dar e clar că Ursula von der Leyen nu iese de capul ei și face o afirmație de genul acesta, în sensul în care sigur au purtat discuții în spatele scenei. Este un semnal pozitiv că nu rămâne fără ecou acest demers. Acum demersul poate să dureze un an, doi ani, nu știu cum se mișcă justiția acolo, dar e un act fără precedent. Un europarlamentar dă în judecată Consiliul Uniunii Europene. Parlamentul European se va constitui, în urma petiției depuse și a semnăturilor adunate, parte, alături de Eugen Tomac, ca să fie reclamant privilegiat, adică să se vadă că acest demers are și o susținere în țară. La sfârșitul lunii se va concretiza și va merge la Bruxelles cu tot ce ține de acest demers.”
Până atunci, PMP continuă campania de strângere de semnături, petiția putând fi semnată și online la adresa – https://romaniainschengen.ro/.