Urșii din Caraș-Severin nu prezintă pericol

În cele 40 de fonduri de vânătoare aflate sub supravegherea Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Caraș-Severin, există un număr de 150 de urși. În județ însă rareori s-au întâlnit cazuri de atacuri ale urșilor.

După ultimele evenimente din țară, atacul urșilor a devenit o problemă la nivel național. În județul Caraș-Severin din fericire urșii sunt pașnici, foarte rare au fost evenimentele neplăcute în care un urs a atacat un om și rare cele în care au fost atacate animalele domestice ale oamenilor.

Zonele în care sunt răspândiți cei 150 de urși sunt în Munții Țarcu, Muntele Mic, Munții Almăjului, zona Bucova și pe dealurile din jurul orașului Oțelu Roșu. Un singur exemplar a fost întâlnit în zona Semenicului, pe lângă Iabalcea, însă datorită migrărilor frecvente ale acestor animale, nu se știe cu exactitate dacă ursul se mai află încă în zonă sau a ajuns în alte păduri.

Președintele AJVPS Caraș-Severin explică faptul că urșii atacă oamenii doar dacă sunt răniți sau doar femelele când simt că le sunt amenințați puii. Cu toate acestea, principala vină pentru atacurile animalelor domestice rămân oamenii care își cară la stână procii sau vițeii, animale ce nu ar trebui să părăsească ograda. „Vina pentru animalele domestice care sunt sfâșiate de urși sau lupi aparține în totalitate proprietarilor. Oamenii s-au obișnuit să își ia animalele cu ei la stână și să le lase libere prin pădure. Rareori lupii sau urșii coboară în sate și intră în gospodării în căutare de hrană. Cele mai multe atacuri asupra animalelor domestice au fost în pădure”, explică Mircea Ciobanu.

De asemenea, proprietarii animalelor nu au câini de pază care să semnaleze prezența vreunui animal străin prin stână. Din lipsa unei supravegheri a animalelor, lupii, urșii, chiar și vulpile au acces foarte ușor la animalele oamenilor lăsate libere.

Foto hailavanatoare.ro


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/