Cum se pregătesc gospodinele pentru sezonul de iarnă

Vremea urâtă de afară anunță venirea toamnei și, odată cu ea, venirea sezonului de murături. Gospodinele se întrec în cumpărături și în borcane cu bunătăți.

Piețarii se bucură în această perioadă de vânzări record. Toată lumea cumpără legume pentru a le pune la murat, și nu cumpără câte un kilogram, ci cât pentru o iarnă întreagă. Cele mai bine vândute sunt gogonelele, castraveții și gogoșarii. Nici varza  nu se lasă mai prejos.

Fie că pun castraveți în borcane, gogoșari, sfeclă roșie, ardei umpluți cu varză, gogonele sau un butoi cu  murături asortate, gospodinele își pregătesc cu mare grijă cămara pentru iarna care se pregătește să apară.

Una dintre gospodinele pe care le-am întâlnit la piață ne-a dezvăluit secretul murăturilor sale.

”Eu pun murăturile asortate în butoi. Cumpăr legumele, pe care le așez frumos în butoi, și torn peste apă caldă cu sare. Pun boabe de piper, de muștar, hrean, frunze de țelină și le acopăr cu bețe de mărar. După aceea, le las la cald în bucătărie până încep să se acrească. Secretul meu este sfecla roșie. Tot timpul pun în butoi și sfeclă, care le dă murăturilor mele și un aspect diferit, pe lângă gustul foarte bun” ne-a spus Maria Pop, una dintre reşiţencele care se pregătesc intens pentru sezonul rece.