Textul acesta nu este pentru activiştii de partid. Ci pentru oamenii simpli, deci marea majoritate, care sunt conştienţi că orice ar alege, cu oricine ar vota, vor fi dezamăgiţi. Şi tocmai de aceea, nu au de gând să participe la scrutinul electoral din 11 decembrie 2016.
„Ce contează un vot?“. „N-am cu cine vota“. „Votez sau nu, oricum iese cine trebuie!“ Cam aşa gândesc cei mai mulţi alegători. Şi îi înţeleg. Ne-au dezamăgit toate partidele inventate după 1989. Politicieni din toate aceste partide. De ce am merge acum să votăm?
Toate partidele şi-au făcut calcule. Sondajele de opinie preelectorale se referă, toate!, la scoruri bazate nu atât pe opţiunea de vot, ci pe aceea de neprezentare la vot! De 15-20 de ani, este la fel. Majoritatea stă acasă, o minoritate votează şi hotărăşte în numele tuturor. E dreptul fiecărui cetăţean cu drept de vot dacă alege să aleagă sau alege să nu. Clasa politică, prin reprezentanţii ei la vârf, prin prestaţia lor din timpul mandatelor de aleşi ai neamului, reuşeşte să ne îndepărteze pe tot mai mulţi de cabinele de vot.
Calculele partidelor politice sunt şi acum simple. Dacă se prezintă la vot 35-40% dintre alegători, are de câştigat un partid. Dacă votează 40-45%, sunt avantajate altele. Dacă merg la urne 50%, ar ieşi şi mai bine primul partid, însă ar pierde sateliţii acestuia. Toate socotelile politicienilor mizează deci pe prezenţe la urne scăzute, aşadar, pe un absenteism majoritar. Nimeni nu ia în calcul…
Chiar aşa, niciun partid politic nu ia în calcul că oamenii simpli ar putea schimba placa şi să se prezinte masiv la vot! Niciun partid! Toate se bazează pe lehamitea noastră, a alegătorilor sătui de-atâta populism! Dar ce-ar fi dacă…
Ce-ar fi dacă am fi şi noi curve? O zi doar, astăzi, 11 decembrie 2016! Să fim curve şi să facem ceea ce niciun partid nu ia în calcul! Să ne prezentăm în număr mare la vot! Să nu meargă doar 35, 40 sau 45 la sută, dintre care majoritatea activiştii lor de partid. Ce-ar fi să votăm 60, 65 sau chiar 70 la sută? Să le dăm peste cap toate socotelile! Să-i sancţionăm nu prin absenţa noastră, pe care ei mizează, ci prin prezenţă! Ce-ar fi să fim şi noi curve, măcar o zi? Haideţi să fim! Măcar vedem cum e!
UPDATE, ora 16.00
Cifrele orei 16.00 cu prezența la vot arată că județul Caraș-Severin se află sub media pe țară. Doar puțin peste 24 la sută dintre cărășenii cu drept de vot s-au prezentat până la această oră la urne, în timp ce media pe țară este 27,7. Interesant este că, față de scrutinele anterioare, prezența mai mare s-a înregistrat în mediul urban. În secțiile de votare au ajuns cu precădere persoanele în vârstă. 28.000 dintre votanții de până acum au vârste cuprinse între 45 și 64 de ani, iar 20.000 peste 65 de ani. Votanții cu vârstă între 35 și 44 de ani sunt în număr de aproape 9.000. Tinerii între 18 și 24 de ani nu se arată prea interesați de alegerile parlamentare, doar 3.500 prezentându-se la vot. Puțin peste 6.000 dintre cei care și-au exprimat opțiunea de vot au vârste între 25 și 34 de ani.